-----------------------------------
Erwin
13 Aug 2010 18:16


-----------------------------------
Moneasa, 12 august 2010:
Am inceput sesiunea de observatii la ora 23 si am incheiat-o la ora 1 a.m. Vremea a fost caniculara si umezeala mare, un fel de pacla a stricat mult vizibilitatea. Locul ales a fost alaturi de vila Bogdan unde am stat, pe prima vale la stanga cum intri in statiune. Iarba era deja uda cand am intins patura, temperatura aerului destul de ridicata, pamantul cald. Am avut cer deschis putin mai mare decat campul vizual al ochilor. Cateva lumini din jur au deranjat in prima parte a sesiunii. Seeing-ul a fost slab, doar cu putin mai bun decat din oras, se distingea Calea Lactee, stelele principale ale constelatiilor pana la 4,5mv, ulterior pana la 5mv. 

In prima jumatate de ora am vazut 12 perseide dintre care jumatate au fost intre -1mv si -2mv, cu dare lungi. In directia sud-vest si vest cerul a fost luminat de descarcari electrice multiple, la mare distanta, tot timpul sesiunii. A urmat o pauza, apoi au aparut din nou meteori. Pana la ora 1 am numarat 35 de meteori, 2 sau 3 au fost eratici, in directii perpendiculare sau chiar opuse, ceilalti sigur perseide. Unii dintre meteori au depasit -2mv si au avut dare lungi, de zeci de grade pe cer. Au fost si unii mai mici, pe care nu i-am numarat pentru ca nu sunt sigur ca i-am vazut, fiind in afara campului vizual direct. Mai jos de 30-35 grade pacla formata de umezeala din aer impiedica observatiile. Majoritatea meteorilor mari au fost aproape de zenit, venind clar dinspre Perseu, unul singur a fost in Bootes, cei cativa mai mici pe tot cerul.

Ca o completare am mai facut cateva observatii prin binoclul 8x30 la Lyra, Sagita, Delphin, M31, campuri stelare din Calea Lactee.