-----------------------------------
Inginerul
18 Aug 2010 18:53

primul telescop
-----------------------------------
Salutare!

Intentionez sa-mi achizitionez cat de curand primul telescop. 
De vreo luna citesc zilnic cate 4-5 ore pe zi review-uri, analize, comparatii, teorie astronomica si "rasfoiesc" magazine online.

Locuind in Bucuresti si neavand o masina, voi fi obligat ca majoritatea observatiilor sa le fac in oras cu tot cu poluarea lui luminoasa.
Argumentul care mi-ar usura alegerea ar fi ca intr-o prima faza nu sunt foarte interesat de obiecte deep-sky si cu atat mai putin de astrofoto. Consider ca o vreme m-as multumi cu observarea catorva planete din sistemul solar si bineinteles, a Lunii.

Ca aproape toti incepatorii incerc sa-mi limitez pe cat posibil investitia (fara a face totusi, zic eu, compromisuri prea mari) si din lipsa de spatiu, dar si anticipand unele oportunitati de deplasare in locuri favorabile, caut ceva cat mai portabil. 
Initial ma orientasem catre un Newtonian de 75/700, dar astazi am gasit, din intamplare, cateva modele tabletop. 
Comparand preturi si caracteristici, am ramas, de principiu, la un Skywatcher Maksutov 80/1000 Skymax cu montura ecuatorioala. Modelul este cel de [url=http://www.astroshop.eu/skywatcher-maksutov-telescope-mc-80-1000-skymax-eq-1-%2B-table-tripod/p,19198#tab_bar_1_select]aici. (nu inteleg de ce dar nu-l gasesc pe site-ul skywatcher)
Am vorbit cu cei de la astromagazin.ro si ei pot sa-l aduca la un pret de aproape 500 de lei cu tot cu TVA si transport. Tot ei mi-au spus ca cele doua oculare cu care vine sunt oculare Super. Greutatea totala este de 5 kg. 

Ce parere aveti de acest telescop la acest pret?
Stiu ca apertura e mica, stiu ca voi avea nevoie de obiective Plossl, stiu ca nu voi vedea nebuloasele ca in pozele facute cu Hubble ( :lol: ), dar vreau sa aflu de la voi daca un astfel de telescop la o astfel de dimensiune renteaza la acest pret, in comparatie cu alte variante constructive sau cu produsele altor producatori.
Din cate citesc, se pare ca acest telescop poate fi folosit si pentru observatii terestre, la distante mult mai mici decat alte telescoape. Cel mai mult imi place ideea ca l-as putea lua pur si simplu in geanta cand plec la munte, ca pe laptop.