-----------------------------------
dragos.n
19 Aug 2010 04:37


-----------------------------------
Telescopul pe care tu l-ai gasit, eu nu am reusit sa-l vad pe siteul astromagazin. Ar fi bine sa dai un link. 

Multe instrumente fabricate de SkyWatcher nu apar pe site-ul oficial, si nu stiu de ce.

Cat despre comparatia binoclu-telescop, nu cred ca se poate face in mod strict. Ce vezi cu un telescop, chiar daca e ieftin, cam greu sa vezi cu un binoclu, la acest pret, si invers. Recomandarea lui Dan Vasiliu vine datorita unui ciclu de invatare a astronomiei si a cerului, care are la inceput binoclul. Este insa de spus ca acest ciclu nu este chiar obligatoriu, dar este cel mai logic daca vrei sa inveti astronomia. Insa, daca vrei sa te axezi intai pe vizualizarea Lunii si a planetelor, poti sa iei intai un telescop, si sa inveti cerul cu ochiul liber,  dublat de programe gen Stellarium sau Carte de Ciel - eventual un atlas tiparit - , apoi cu binoclul. 

Ca sa fiu mai explicit, un binoclu il utilizezi la mariri de 7 pana la 15x - vorbind de gama de pret pe care ai ales-o tu - , dar are camp de 5-7 grade, in functie de model, in timp ce un telescop poate da mariri de la 30x la peste 150x, dar campuri de vedere inguste, in general sub 2 grade, si care se ingusteaza cu cat creste puterea de marire. Sunt deci instrumente complementare, binoclul cu telescopul.