-----------------------------------
ZENDOW
20 Aug 2010 22:28


-----------------------------------
Salut!
  Sunt tot posesor de Dobson 254/1200 de vreo 2 saptamani si in afara de ocularele super 10 si 25mm din dotare mai am un Lacerta UWAN 28m 82grade si un Hyperyon 8mm 68 grade(dotat si cu cele 2 inele distantoare de 28 si 14mm. Ultimele doua desi mult mai luminoase si cu camp mai larg parca amplifica si " pescarusii" de la marginea campului vizual(probabil numai cu Naglerele lui Stanescu scapam de pescarusi!) .
   UWAN-ul de 28 ofera un camp impresionant-te plimbi destul de mult cu privirea pana ajungi la margine -si ofera un camp mai mare de 1,9grade  dar pe telescopul meu cu un F/D=4,7 se pare ca nu poate mai mult! Daca are cineva alte rezultate cu acest ocular pe reflectoare rapide sunt interesat de aceste informatii.
   Pentru Hyperyonul de 8mm care este un ocular luminos dar cu deformare si mai accentuata a marginilor campului vizual am urmatoarele intrebari:
   1. cu inelele distantoare de 14+28mm ofera o focala apropiata de 4mm, cam cat s-ar obtine cu un Barlow 2X. Care dintre cele doua solutii de micsorare a focalei da cele mai bune rezulatate, inelele sau Barlow-ul? 
   2. cum se modifica unghiul vizual al ocularului in cele doua situatii, dar relieful ocular?
   3. Hyperyonul are posibilitatea sa lucreze pe 2" -desfiletand lentilele din inelul de 1,25"-la o focala de 21mm,cred, dar imaginea parca este mai proasta decat la focala de 8mm si chiar fata de focala de 4mm, exista o explicatie!?
Multumesc anticipat pentru lamuriri!