-----------------------------------
Laurentiu
22 Aug 2010 00:58

Cer negru, M31, nebulozitate in regiunea Gamma Cygni (Sadr)
-----------------------------------
Salutare,

Am avut ocazia sa petrec vreo 3 zile in zona Tarnavelor (pentru cunoscatori: zona viticola renumita :-)), mai precis in localitatea Craciunelul de Jos (7 km de Blaj). Poluarea  Am prins doua nopti cu cer senin (miercuri/joi si joi/vineri) si Luna care a apus la ore "rezonabile". 

Cum am carat cu mine toate sculele de facut poze la cer am tras 5 cadre bune la M31 (3x5 minute si 2x10 minute - in total 35 minute la ISO 1600). Rezultatul se vede in atasament. 

Instrumentar: astrograf newtonian de 110 mm f/4, luneta de ghidaj 60 mm f/15, montura eq5. Expunerile au fost realizare cu ghidaj manual, prin ocular cu reticul iluminat.

Concluzie: fata de cele 44x1 minute de la M31-le tras de langa Timisoara, pe un cer cu transparenta aproape ioc, cele 35 de minute pe cer bun, departe de orase mari, cu expuneri suficient de lungi = rezultat incomparabil mai bun (dar cred ca nu va spun nimic nou :-))

Pentru Sadr: expuneri 7x5 minute, ISO 1600 (total: 35 minute). 

Am tras bine de tot de imagine la post procesare pentru ca am folosit o camera nemodificata (DSLR Nikon D50). Rezultatul, zic eu, este cel putin interesant.

Ambele imagini (atat M 31 cat si nebulozitatea din jurul lui Sadr) au fost procesate cu Deepsky Stacker si Photoshop.


Vizionare placuta !