-----------------------------------
lucia lucia
31 Aug 2006 18:27


-----------------------------------
Aici am sa va rog sa luati "Suprsimetria si superstringurile", Gh Zet, ed. Cermi, Iasi, 2001.

... am mai postat undeva: ideea de extra-dimeniune vine de la teoriile Kaluza-Klein. 
Pana nu cetiti asta, e greu de discutat... fie si in contradictoriu. 
mai nou, teoriile de superstring/de membrane sustin ideea universului-multidimensional.

spune cineva: "de ce nu le putem percepe (dimensiunile suplimentare)?"
raspunde teoreticianul: "pentru ca sunt infasurate, ca sarmele pe-o bobina - dar pe-o bobina de raza de ordinul 10^-19. Na, percepe-le, daca poti  :D .
Aici, Forever, ceteste "Quarcurile, supersimetria si superstringurile" a lui Zeno Folescu (parca), o mica brosura nu-mai-stiu-cand-editata pentru ca, din pacate, am dat-o altcuiva-care*nu-mi-a-mai adus-o inapoi, dar in seria "Biblioteca pentru toti.
E un punct de vedere. Dimensiunile pot fi foarte bine desfasurate la infinit. 
Nu stiam de testarea teoriei atelor. Multumesc d-lui D pentru link. Pentru mine e important.
Stiu insa ca exista surse care dau efect de lentila gravitationala cilindrica, asa-numitele surse CSL (am sa caut si link, acum nu mai stiu pe unde l-am pus), adica ar putea fi probe ale existentei atelor (imi place termenul :D ) cosmice.