-----------------------------------
zoth
24 Aug 2010 10:02


-----------------------------------
Odata rezolvat primul pas putem trece la etapa urmatoare, verificarea alinierii obiectivului.
Pentru aceasta etapa se acopera obiectivul cu capacul de protectie iar in portocular se introduce dispozitivul Chesire (cu sau fara reticul).
Este bine ca sa ne ajutam in acest pas de o lanterna sau veioza care sa pompeze cat mai multa lumina pe oglinda dispozitivului Chesire.
Uitandu-ne prin gaura de vizare putem vedea acum reflexiile de pe suprafetele lentilelor.
Acestea seamana cu niste "gogosi" rotunde iar starea de colimare presupune supapunerea si concentricitatea lor.
Daca pe imaginea vizata "gogosile" apar decalate sau partial suprapuse se actioneaza suruburile de centrare de pe celula obiectivului pana la suprapunerea totala.
Daca avem si reticul la dispozitivul Chesire, centrul lui trebuie sa corespunda acum cu centrul "gogosilor".
Pentru verificare suplimentara baleiem acum toata cursa focuserului si urmarim ca in niciun punct sa nu apara decalaje intre reflexii.
Daca primul pas a fost facut corect nu trebuie sa mai apara probleme.
In aceasta situatie luneta se poate considera perfect colimata si nu mai trebuie facuta aliniere pe stea.
Testul stelar se poate face doar pentru confirmarea alinierii si pentru evaluarea aberatiei de sfericitate sau a altor defecte potentiale ale obiectivului.

Este bine ca dupa parcurgerea celor doi pasi de colimare sa se verifice la final ansamblul luneta+diagonala.
Montand dispozitivul Chesire la iesirea diagonalei verificam inca odata suprapunerea reflexiilor de pe lentilele obiectivului.
Daca detectam aparitia unui decalaj intre ele atunci va trebui sa colimam si diagonala.
Din experienta pe care o am pot sa spun ca majoritatea diagonalelor vin mai mult sau mai putin decolimate din start.
Din toate diagonalele care mi-au trecut prin mana doar prismele de la Baader si o oglinda de la Orion au fost bine colimate din start, in rest varza totala.
La fel, la capitolul lunete, din tot ce mi-a trecut prin mana doar una singura a fost perfect colimata din start.

Mult spor!