-----------------------------------
danto1313
24 Aug 2010 18:58


-----------------------------------
Zoth multumesc mult!
  Aseara,fiind total nemultumit de refractorul meu,din cauza problemelor de colimare,am luat totul de la capat:
-am demontat focuserul si am reglat din nou centricitatea portocularului fata de corpul exterior,dupa care am verificat perpendicularitatea axei portocularului pe planul flansei de montaj,in felul urmator:am asezat focuserul pe o sticla groasa de 12mm,am introdus chesire in portocular si am verificat pe toata cursa portocularului ca reticulul sa fie centrat.Concluzia a fost ca tubul portocular culiseaza paralel cu corpul focuserului si axa sa este perpendiculara pe planul flansei de montaj.
-am montat tubul refractorului si cu un carton gaurit central,pus la capatul unde se monteaza celula obiectivului,am verificat din nou cu chesire ca totul sa fie concentric pe toata cursa focuserului.Reglajele pentru inclinarea focuserului au fost foarte mici.
-am montat celula obiectivului si am repetat chestia cu cartonul.Totul in regula.
-am montat obiectivul in celula si privind prin chesire am facut reglaje numai la celula pana am obtinut suprapunerea tuturor reflexiilor.Totul acum e centrat si reflexiile suprapuse.
  Rezultatele fata de prima lumina:parca as avea un apocromat :D .Glumesc!Situatia e mult,mult mai buna desi coma si aberatiile cromatice exista in continuare dar mult diminuate.
 Azi, dupa ce am citit postul tau,pentru care iti multumesc inca odata,am vazut ca roata se poate inventa oricand :lol: .