-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Aug 2010 23:43


-----------------------------------
Sebi Marius 
1)cu tot respectul fata de colegi,cred ca ai remarcat totusi ca aici au fost exprimate cu preponderenta opinii.Cu exceptia lui Forever Man si Tavi Stanescu,noi ceilalti nu avem experienta reala,traita a observatiei astronomice cu vizor binocular.Eu am facut cateva incercari dar nu am reusit sa observ obiecte ceresti,numai obiecte terestre apropiate ,in lumina de zi,cu un vizor binocular de microscop.Telescopul trebuie adaptat.
2)subiectul este atat de complex din punct de vedere tehnic-optic cat si al  psiho-fiziologiei vederii  incat toti au dreptate.Partial.
3)A denumi acest dispozitiv ''splitter'' este incorect,fiind incomplet.Chiar si prin traducere:''bino''=binocular (la/prin modul....) iar ''viewer''=vazator,vizor
4)nobody stie ce spune,unei lunete sau unui telescop i se pot aduce imbinatatiri.Spune ce te necajeste.Sarind direct la vizoarele binoculare este ca si cum l-ai provoca la lupta tocmai pe Sauron.
5)Raspund in avans la comentariile care vor veni.L-am cunoscut in urma cu vreo 15 ani pe Martin Stangl,pasionat astronom amator austriac,observator al Sistemului Solar.Martin este prima persoana de la care am auzit despre utilizarea unui asemenea vizor in Astronomie.El folosea in trecut cu succes un telescop de 250mm F/7 adaptat si pentru uzul unui vizor bino de microscop,cu oculare ortoscopice evident.Cu succes am zis si repet,am copia xerox a unei parti importante din jurnalul sau.
Mircea