-----------------------------------
cluci
27 Aug 2010 23:58


-----------------------------------


Ma mir cum mi-a ''scapat'' pana acum Zeta Lyrae!
Ceva ce nu inteleg este ca TUBA coteaza 61 Lebada la o separatie de peste 5 minute de arc ori eu am vazut-o  la o separatie chiar ceva mai stransa decat a lui Zeta. 

Mircea

Conform cu WDS (Washington Double Star Catalogue) 61 Cyg este un sistem format din nu mai putin de 8 componente - in wds se poate gasi dupa "nickname"-ul STF 2758. Componenta principala (A) are o mag de 5.20 .  B-ul are 6.05 iar celelate au majoritatea magnitudini intre 10 si 11 cu exceptia lui E care e pe la 9.6
La aceasta dubla prima componenta care sare in ochi este B. Ultima masuratoare a perechi AB conform WDS e facuta in 2008 si da o valoare de 31.2 secunde de arc pentru separare si 151 grade pentru PA.
Pe de alta parte componenta E (cea de mag 9.6 are o separare de 305.9 secunde de arc - deci f putin peste 5 minute de arc si 271 PA) De asemenea mai sunt inca 2 componente apropiate de valoarea de 5 min de arc.
Deci probabil ca ati observat de fapt AB-ul in timp ce sursa din care ati luat datele indica probabil AE-ul.( puteti verifica asta daca aveti o estimare a PA-ului sau daca ati estimat cam care e dif de magnitudine) 

Luci