-----------------------------------
M.Gabriel
02 Sep 2010 11:31


-----------------------------------
Ma intreb cum s-o fi vazut din pustietate.

Pot sa spun fara cuvinte. Ei bine, aproape "pustietate"...
De la mine de la tara, aseara in jurul orei 22 (01.09.2010) am avut un cer senin, cum nu s-a mai vazut de mult.
Cerul negru, foarte puternic, se putea vedea foarte clar si delimitat Andromeda cu ochiul liber...din sat:)
Calea lactee se vedea frumos si foarte clar delimitata. A fost incredibil.
Mi-am scos binoclul si  telescopul pentru o sesiune de observatii, care din pacate a tinut doar jumatate de ora din cauza unor nori care si-au facut aparitia.
Am reusit sa observ M31 atat cu ochiul liber, cat si prin telescop / binoclu.
Roiul dublu din perseu s-a facut si el aratat. A fost super frumos. La dreapta de Perseu am reusit sa observ M34
Am ridicat un pic telescopul mai sus si am reusit sa observ "Wild Duck cluster"(M11) din scutum, M16, M17.
Cautarile lui M33 (triangulum) au esuat  :roll: 
Din "lista" mea de constelatii care nu le-am observat, am reusit sa "observ" Lyra cu steaua Vega, si Scutum :)
Cerul fiind senin, am decis sa ma orientez catre o zona putin mai "necunoscuta" pentru mine la observatii, partea S-SV. Rar am reusit sa fac observatii in acea zona, pe cer senin si curat de tara. Am reusit sa observ de-a lungul galaxiei noastre, mai multe clustere si nebuloase, care nu le-am observat pana acuma deloc. Asociat cu Stellarium, pot spune ca am observat: M8 (Lagoon Nebula) care mi s-a parut cea mai fermecatoare pana acuma:), M20 (Trifid Nebula), M21, M22 (sagetator), M25, urcandu-ma usor in sus, am ajuns din nou in scutum la "Eagle Nebula" :)
Am reusit sa vad deasupra orizontului sudic M6 si M7, foarte slab conturate, dar le pot adauga si pe ele pe lista de observatii.
Ceea ce am observat aseara, cel mai multe corpuri care nu am reusit sa le observ pana acuma, le-am gasit explorand cerul cu binoclul. S-ar putea sa imi fi scapat cateva la precizat, nu am avut o harta stelara cu mine, ceea ce am observat am asociat cu stellarium setat in jurul orei 22:00.

Sesiunea de observatii a fost una foarte placuta, rara de asemenea, caci nu de multe ori am avut ocazia sa fac observatii pe un cer curat, fara poluare luminoasa si fara luna.
Sper sa mai am astfel de ocazii...

Cer senin tuturor si spor la observatii.
Gabriel