-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Sep 2010 23:10


-----------------------------------
Laurentiu are dreptate,un atlas este atat necesar cat si util.
Ce aflux imbucurator de rapoarte de observatii. 
Pe de alta parte ,toate obiectele observate de M.Gabriel sunt vizibile in binoclu,toate, fara exceptie.
Am citit cu placere si despre observatiile lui Oliver ,atata doar ca la mine se ajunge adesea la ''vino la masa,sa nu trebuiasca sa te mai chem odata'' :oops: 
Miercuri,intai Septembrie,incitat fiind de discutiile de la alt topic,am scos binoclul Sakura de sub vraful de carti si reviste depuse in straturi peste el ,dupa ce ne-am ''repatriat'' de la fostul job.In luneta stanga,la obiectele stralucitoare precum Jupiter,se observa o aberatie sub forma unor raze care parca ies din polii planetei.Dintre satelitii galileeni,am vazut trei in binoclu,unul estic si doi vestici.La obiectele mai putin stralucitoare,calitatea imaginilor este acceptabila.Am observat rapid,printre mase de nori,M34 in Perseu,M11 in Scutum,M31 in Andromeda si roiurile Chi si Has in Perseu.In pofida norilor,in ''pauzele'' dintre ei,se vedeau cu ochiul liber M31 si Roiul Dublu.
Apoi am efectuat o reconstituire ,un ''reenactment'' si anume am observat pentru prima data cu un ocular Kepler de 10mm pe luneta de 60x700mm,deci la un grosisment de 70x.La Jupiter am vazut clar o banda in zona temperata sudica.Foarte slab parca se zareau alte doua benzi,foarte subtiri si estompate in emisfera nordica.Si am vazut toti patru satelitii galileeni,doi la Est,doi la Vest,unul foarte aproape de limbul estic.Roiurile Chi /Has din Perseu umpleau fiecare campul vizual redus al ocularului,deci a trebuit sa le observ pe rand.Iar M31 la randul ei a acoperit intreg campul vizual.Cum am spus deja,campul unui ocular Kepler este redus,dar ce fond al cerului intunecat,ce imagine neasteptat de frumoasa.
La noapte fac noi experimente cu acest stravechi ocular.
Mircea