-----------------------------------
Teo
03 Sep 2010 16:39

OBSERVAREA CERULUI CU UN BINOCLU DE TEATRU
-----------------------------------
Noaptea trecuta, adica 2 spre 3 Septembrie 2010, am scos de la naftalina binoclul meu de teatru, cu optica tip Galilei ( oculare divergente ).
Desi mareste doar de 2,5 X !!!! am putut sa observ constelatia Cassiopeia in toata splendoarea ei. Apoi am mers putin mai jos si am putut zari roiul dublu, care  imi inspira ca e mai mult globular. Mi-am indreptat privirea si mai jos si am ajuns in Perseu. Stelele din constelatie apareau ca intr-un atlas bun. Cassiopeia incapea aproape toata in campul vizual. Perseu, bineinteles ca nu. Mi-am facut curaj si am indraznit sa indrept acest binoclul micut spre M31 Andromeda. Incredibil, dar adevarat ! Din Bucuresti, am reusit sa o zaresc, ca o pata micuta si foarte difuza, de forma elipsoidala. Undeva in dreapta, mai jos, ma veghea linistita Selena, pe jumatate goala si pe jumatate ascunsa intr-un vesmant de umbra. Am indreptat privirea mea cu noii " ochi de sticla " spre ea, dar parca stanjenita putin de privirile admiratorilor, nu a vrut sa imi arate decat cateva detalii discrete. Totusi, eram la doar 2.5 X :)
Nu stiu cati dintre voi au incercat o astfel de experienta, sa priveasca cerul cu un binoclu de teatru, dar va spun ca este o experienta unica. Niciun alt instrument nu iti ofera un camp atat de larg si la un grosisment de doar 2,5 X. Te simti de parca ai fi in fata unui atlas virtual, dar nu e virtual. E Universul vizibil in toata splendoare lui. 
Daca mai incearca cineva aceasta experienta, as dori sa o impartaseasca si cu noi, aici.
Ce ar fi sa facem niste teste si sa vedem cam care sunt limitele practice si satisfactiile reale ale acestui micut instrument ?
Abia astept sa vad cum va arata Orionul si M 42. :)
Dar daca mergem undeva la tara sau la munte unde cerul este negru, plin de stele, apoi il indreptam in Lebada sau in Triunghiul de Vara ( Vega - Deneb- Altair ) , oare ce minuni putem vedea ? Jerbe de stele......
Deocamdata ma opresc din visat si va prezint si doua poze cu micutul instrument rusesc.
Astept pareri.