-----------------------------------
dragos.n
04 Sep 2010 02:32


-----------------------------------
Dupa ce am vazut mii de fotografii stelare, am ajuns la concluzia ca cele mai apreciate, peste tot, de la APOD pana la cele mai obscure site-uri,  sunt cele la care factorul artistic este cel mai pregnant. Asa ca nivelul echiparii, care la noi in tara este destul de redus, cred ca e mai putin important.

Si chiar daca am vrea sa facem o ierarhizare pe criterii tehnice, cred ca ne-ar fi imposibil, sau aproape. Si in plus, riscam sa ducem discutia despre criterii de organizare si departajare pana undeva, pe la calendele grecesti.

Asa ca eu propun, avand in vedere si faptul ca avem doar un singur sponsor, pana acum, o singura categorie. Fotografie cu tematica astro (indiferent ca e deepsky, sau sunt widefield, sau planetara). Sa poata participa oricine, dar cu fotografii facute intr-o peroada de maxim 2 luni, de la declansarea oficiala a concursului.

Iar daca mai apar sponsori si premii, pana ne hotaram pe un regulament, putem face cele trei categorii principale: 
- DeepSky;
- Widefield si de peisaj;
- Planetare

Cat despre impartirea pe categorii de gen avansati sau incepatori, cred ca pentru cei din urma ar fi o onoare si o provocare sa participe, si eventual sa se claseze alaturi de cei mai experimentati. Si apoi, cine si cum ii imparte pe unii in avansati, pe altii la incepatori. Cand vom avea unul care a castigat 2 concursuri, aici sau in alta parte, da, il punem la avansati. Dar momentan nu cred ca e cazul.

As propune insa o conditie speciala. Ca fiecare fotografie sa fie insotita de o descriere mai detaliata a modului in care a fost realizata, astfel ca toata lumea sa aiba ceva de castigat din acest concurs.