-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Sep 2010 20:03


-----------------------------------
Marcel
Foarte interesant articolul,multumesc .In intensa ta activitate ta de popularizare a Astronomiei cred ca te ajuta si te motiveaza faptul ca l-ai avut in Targu Jiu drept inaintas pe Victor Daimaca.Ma bucur ca-i cinstim memoria si te rog in viitor sa vii cu eventualele noi date despre acest mare astronom practician.

Nu stiu care o fi situatia acum la Observatorul Bucuresti dar in trecut (stiu din surse sigure) unii dintre savantii de acolo recunosteau pe cer doar Ursa Mare :shock: .Desigur ca Victor Daimaca s-a evidentiat prin cunostintele sale de Astronomie Practica.
Cu toata boscorodeala la moda pe tema stringurilor,a gaurilor negre, a materiei lipsa si a altor aiureli ,despre care ti se spune din start ca nu pot fi observate practic, cred cu sinceritate ca situatia nu s-a imbunatatit.

Revenind la Victor Daimaca si  descoperirile sale de comete,am publicat la Istoria Astronomiei un ''Catalog de binocluri Goerz'',preluat de la Peter Abraham.In acest catalog singurul binoclu Goerz  cu grosismentul de 15x este acesta: 

15 x 52 Magna 4,5 $120 80yd/1000yd

Datele de mai sus insemnand:grosisment 15x/obiective 52mm diametru/camp vizual efectiv 4.5 grade/primul pret la lansare/campul la observatii terestre, in yarzi.
Poate zoth ne ajuta si ne spune daca am identificat corect instrumentul.

Binoclul lui Daimaca a fost mentionat in cartile romanesti si drept ''delfort''.Acesta a fost numele unui alt binoclu,insa cu grosisment de 18x  si produs de Carl Zeiss:

18  x 50| DELFORT        | 49 |1919-1930|1180| PORRO II

Delfort-ul insa a avut un grosisment prea mare pentru cautarea de comete iar campul vizual efectiv este prea mic la 2.8 grade.Un Delfort poate fi vazut la acest link:
http://www.technika.nu/modules/tinycontent1/index.php?id=18

fiind radical diferit constructiv de cel pe care marele nostru inaintas il tine in mana in poza publicata de Marcel.Asadar instrumentul lui Daimaca a fost un Magna Goerz,cum s-a precizat in articol, nu un Delfort Zeiss.
Mircea