-----------------------------------
dragos.n
05 Sep 2010 22:54


-----------------------------------
Sunt un pic in dezacord cu Emil - sorry - in ce priveste participarea. Cred ca romanii de oriunde ar trebui sa aiba drept de participare.

As vrea sa explic si de ce. Pentru ca din punctul meu de vedere, acest concurs nu ar trebui sa fie in primul rand un prilej de intocmire a unei ierarhii, ci unul de adunare a celor iubitori de astrofoto, si evident si a admiratorilor. Si, in subsidiar, un schimb de experienta. 

Cred ca fiecare participant ar trebui sa aiba dreptul la doua sau trei fotografii pe sectie. Cred ca sunt destui de putini participanti potentiali, asa ca alegerea nu ar fi grea. Iar alegerea sa se faca pe fotografie , nu pe fotograf.

O alta problema pe care eu o vad este desemnarea unor obiecte tinta. Daca am fi in America, unde dotarea astronomilor e super, as crede ca e bine. Si din ce stiu, asa se si practica. 

Dar la noi exista cred ca 2 sau 3 observatoare particulare oarecum dotate pentru astrofoto, iar restul fac mari eforturi pentru a putea sa suplineasca lipsurile din dotare. Asa ca niste obiecte tinta pot pune pe unii in dificultate sau imposibilitate de participare, din punct de vedere instrumental. Si alegerea acestor obiecte ar putea duce la alte discutii interminabile.

Evident, eu nu sunt organizatorul acestui concurs, si nici participant nu o sa fiu, asa ca ii rog pe toti sa ia aceste opinii exact asa cum sunt. Niste opinii.