-----------------------------------
Liliensternus
07 Sep 2010 10:22

Inele pentru Guidescope
-----------------------------------
In eterna cautare a compromisului perfect intre greutate, flexura si ajustabilitate, fiecare incepator in ale astrofotografiei probabil ca si-a construit unul sau mai multe sisteme de prindere si ajustare a lunetei de ghidaj (asta daca nu a intrat direct pe ruta unui OAG).

Mai jos prezint solutia si compromisul meu. Sistemul este in totalitate din aluminiu si cu toate ca poseda obisnuitele trei suruburi de orientare, sistemul conceput de mine are un plus in usurinta cu care se poate ajusta.

Grosimea inelelor este de 4mm, diametrul interior 110mm iar grosimea placii de care sunt prinse este de 3mm.
Ca luneta de ghidaj am folosit un refractor Skywatcher 70/500.
La 120grade de placa de prindere este montata o alta placa taiata din sina unui sertar (cam inestetic stiu) dar care a fost o solutie la urgenta. Rolul acestei placi este de a rigidiza intreg ansamblul si de a crea un punct de prindere pentru cele doua cordeline elastice care reprezinta punctul cheie al sistemului si cu ajutorul carora se poate ajusta pozitia lunetei de ghidaj doar din doua suruburi plasata la 90grade, cel la 120 asigurand fixarea tubului lunetei dupa gasirea unei stele potrivite. 

Intreg ansamblul cantareste sub un Kg, dar nu l-am cantarit exact. 
Se fixeaza de inelele ED-ului prin cele doua suruburi din parte superioara a inelelor si stranse cu piulite fluture. 

Ca idee o recomand tuturor celor interesati, acest sistem imi pare mult mai eficient decat inelele obisnuite si mult mai usor ca greutate decat placile de ajustare.

Acu sa vad cum o scot la capat cu autoguider-ul.................