-----------------------------------
Laurentiu
24 Sep 2010 11:52


-----------------------------------
Si pentru rich field? Sa zicem ca nu as vrea neaparat deepsky cat planetara si roiuri. Mi-ar placea sa fac vizual deepsky sau altele iar la foto sa am planete sau campuri mai mari.

Din ce am vazut RC-ul de vanzare are 2'' la iesire pe cand SC are 1.25'', cel putin alea pe care mi le permit. Conteaza ? As vrea 2'' la iesire ca sa pot pune camera foto dslr sau altele asemenea.

O fi bun un SC cu coma corrector? Mai bun ma refer la calitate pret la aceeasi dimensiune: RC sau SC cu coma corrector, dpdv optic?

Sa nu facem confuzie intre lucruri diferite. "Rich field" este o notiune specifica astronomiei vizuale si pretinde instrumente + oculare care dau cu camp mare (2 grade si peste). Deci RC si SCT nu intra in categoria asta oricat te-ai stradui decat doar daca accepti ideea de a avea imagini puternic vignetate (cu oculare cu camp larg si focala lunga). Poate ca ai vrut sa zici "wide field", cu referire la astrofoto - atunci ai nevoie de instrumente cu focala scurta iar aici un SCT sau RC nu prea sunt utile.

Pentru planete ai nevoie de instrumente cu focala lunga atat vizual cat si foto iar pentru roiuri depinde de cat de intins este fiecare (daca e un roi deschis gen M45 - Pleiade, ai nevoie vizual de un telescop si ocular care da camp larg, pentru foto ai nevoie de telescop cu focala relativ scurta; daca sunt roiuri globulare, de ex. un SCT e bun si pentru foto si vizual).

Nu stiu ce sa zic referitor la corectorul de coma pus pe SCT. Tind sa cred ca nu e prea util. Mai util poate ca ar fi un reductor de focala care este si "field flattener" pentru ca am inteles ca SCT-urile au oarece probleme cu campul optic nu prea plat. Nu am studiat insa in detaliu problema asta pana acum asa ca raspunsul poate ti-l va furniza, mai bine, un optician de aici, de pe forum.

Iesirea pe 2 inch eu zic ca e preferabila pentru ca ofera mai multa flexibilitate daca vrei sa pui pe telescop DSLR sau camere CCD, camere de ghidaj off axis samd.