-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Sep 2010 18:48


-----------------------------------
Nu este un secret faptul ca acesti  adevarati veri ai romanilor,sunt de multe ori fanfaroni.Gladius este un bun exemplu.De la bun inceput se lauda ca vin cu un nou tip de telescop.Atat de nou este incat vorbim de fapt despre copia industriala a unui telescop de 6 inch ,pliabil, construit de catre Horace Dall acum vreo 60 de ani,poate chiar mai demult.Acel telescop putea fi pliat,adunat, pana la volumul la care Horace putea sa-l poarte in buzunarul balonzaidului.Doua asemenea telescoape au fost descrise,am citit articolele,atat in volumele ATM ale lui Ingall cat si in Sky&Telescope.
Ceea ce au omis insa fanfaronii este sistemul de lentile asociat cu o diafragma de camp de dimensiunea imaginii oglinzii principale si care sistem,in varianta originala a lui Dall,asigura eliminarea luminii parazite.Asa cum a spus-o si zoth,aici sunt necesare masuri de sistem,nu frectii la piciorul de lemn.Baticul din fibra de carbon,recent introdus,nici macar atat nu este.In plus este si normal ca se insista pe calitatea de telescop planetar deoarece sistemul Dall-Kirkham are aberatii extra-axiale mai pronuntate decat Cass-ul echivalent.
Teo
Eu iti doresc sa gasesti un telescop planetar foarte bun,esti un astronom amator pasionat si il meriti .Daca-mi dai voie sa-mi dau cu parerea,nimic nu va intrece un refractor de focal lung sau un Cass cu amplificare mare-Texereau dezbate problema,citeste descrierea telescopului sau.
Mircea