-----------------------------------
zoth
27 Sep 2010 13:28


-----------------------------------
Eu am avut din aceeasi categorie fratele mai mare 90/1000. Din punctul meu de vedere sunt jucarii. L-am cumparat indemnat fiind ca pentru ,,incepatori" e foarte bun. Apoi am realizat ca l-am luat in pripa. L-am vandut si nu am mai tinut cont de ,,sfaturi" si mi-am luat o luneta ED/APO 80/600.

cristib, ai foarte mare dreptate, lunetele acromate cu deschidere mica sunt in general jucarii, dar asta nu din cauza faptului ca un acromat mic nu ar putea fi bun ci din cauza producatorului care vrea sa-l scoata cat mai ieftin.
Din motivul asta majoritatea lentilelor mici sunt fabricate pe calibre din ultima clasa de precizie si intr-un timp record prin proceduri de slefuire rapida, lucruri ce duc la tolerante inadmisibil de mari.
Controlul optic este si el sumar, depunerile antireflex cele mai ieftine.
Toate aceste lucruri insumate duc la ruinarea performantelor.
Si cu toate astea, unele obiective mici pot si merita a fi optimizate.
Printr-o astfel de operatiune un simplu acromat cu focala lunga se poate aduce incredibil de aproape de performanta unui refractor ED.
Asta ti-o spun din proprie experienta.
Iar pe cei care vin cu texte de genul : colimeaza-ti bine newtonianul, foloseste niste oculare bune plus ceva filtre si ai sa uiti de refractor .... iarta-i Doamne, ca nu stiu ce spun!