-----------------------------------
valy
28 Sep 2010 14:25


-----------------------------------
Probabil daca e sa compari doua telescoape, unul apo si altul reflector sau mixt de acceasi apertura, cred totusi ca apo rules. Altele sunt problemele aici: greutate, pret, dimeniune. Iar "refractors are not good" probabil de aici li se trage.

Eu vad cateva solutii pt. planete:
1. un newton cu optica foarte buna + oculare pt. planete si/sau barlow. Vad ca ai un dobson, poate n-ar fi rau sa evaluezi optica si eventual sa o refaci daca e cazul. Ar fi cel mai ieftin. Cu un barlow sau un powermate poti ajunge la f/12->f/30 cu rezultate comparabile cu alte designuri. Plus ca ai f/6-le pt. observatii dso.
2. o optica cass cu focala mai lunga dar costa mai mult si trebuie pusa in ceva (deci ceva munca cu tubul si alte acareturi). Pe calea asta am luat-o eu, sper sa montez oglinzile la locul lor si sa iti zic daca merita sau nu un f22 la planete.
3. un sct/mak de-a gata, asta ar fi cea mai comoda cale si probabil cea mai scumpa. Cu o focala intre variantele 1. si 2., bun la toate dar nu prea specializat la ceva anume, castiga insa prin dimensiunea redusa. E un fel de compromis, se pare unul destul de reusit.

Din pozele cu jupiter ai vazut cam ce pot variantele 2. si 3. Combinate cu o camera CCD si ceva munca de prelucare ies rezultate mai mult decat onorabile. La vizual banui ca sunt la fel de bune.