-----------------------------------
Teo
28 Sep 2010 14:56


-----------------------------------
Vad ca ai un dobson, poate n-ar fi rau sa evaluezi optica si eventual sa o refaci daca e cazul. Ar fi cel mai ieftin.


Sa nu fiu inteles gresit. Dobson-ul "Sky-watcher" pe care l-am cumparat, chiar are o calitate foarte buna. Se vede "cristal " chiar la grosismente mari.
Problema la el este ca are focala de 1200 mm si ca sa maresc mult, trebuie oculare cu focale extrem de mici sau sa folosesc barlow, pe care in general nu le prea agreez. Mai bine un ocular simplu si bun decat un barlow introdus acolo. De aceea caut un instrument cu focala mai lunga. De genul 2 m sau chiar 2.5 m. Plus ca la grosismente mari, cu  Dobsonul, nu mai poti urmari astrul in miscarea aparenta diurna si il pierzi din campul vizual. Pana se stabilizeaza el din vibratie iti iese din camp.
De aceea pe viitor vreau sa merg pe un instrument cu focala lunga si care sa aiba o montura cu mecanism de orologerie. Asta pentru planete.
Tot analizand instrumente, cred ca mi s-ar potrivi Celestron C 8 NEXTSTAR -SE.
Are 8 inch, focala lunga si e inca destul de micut pentru a putea fi carat in excursii si montat pe o montura ecuatoriala. Nu stiu daca atunci cand voi strange bani mi-l voi permite cu GO- TO sau voi lua doar tubul optic si il voi monta pe o montura ecuatoriala clasica.
In privinta Dobsonului meu, sunt extrem de multumit. Prelucrarea oglinzii principale este de peste lambda/8 materialul fiind Pyrex. Acum il folosesc pentru observatii mixte. Atat la planete cat si deep-sky. Chiar il recomand oricui doreste un instrument bun " universal ". 
Iata si instrumentul pe care spun ca l-as alege pentru planetare.