-----------------------------------
valy
29 Sep 2010 10:46


-----------------------------------
Scuzati va rog ca indraznesc o intrebare.Sfaturile date aici se bazeaza pe experienta practica,personala prin instrumentele enumerate sau se bazeaza pe opinii formate in urma lecturilor de reclame?
Este foarte bine ca incepatorii beneficiaza de indrumare.Dar as indrazni sa sugerez nitica moderatie,altfel riscam sa citim afirmatii exagerate ca aceasta: 


''Ce binoclu ai? Daca e mai de calitate atunci prin el vei vedea cam ce vezi si printr-un telescop din gama aia de pret, daca nu cumva mai bine.''

Aveti dreptate, chiar recitind fraza respectiva la momentul postarii mi-am imaginat ca va creea probleme dar din superficialitate nu am detaliat si motivele. Intr-adevar nu stiu cati pot vorbi din experienta concreta cu instrumentele pe care le comenteaza sau le recomanda, eu ma numar printre ei, in sensul ca nu am vazut/atins/folosit decat vreo 2-3 telescoape de cand m-am "apucat de meserie". Insa sunt cateva observatii de bun simt ce se pot face, chiar si fara sa pui mana pe respectivele instrumente.
La un moment dat am vroiam sa iau o luneta ieftina, mica si usoara si am testat un celestron 90/1000 si un skywatcher 70/400. La prima ma tenta ceva cu focala mai mare si am zis "asta e" mai ales ca o vindea cu 2 mil. Am testat-o pe zi si am observat cateva chestii:
- focuserul (rack and pinion) parea sau chiar era de plastic, joc de cativa mm, lucru ce ma dispera
- tubul lung, nepractic in deplasari (deh, focala mare)
- vibra de nu se vede pe montura subtirica
- imagine intunecata (raport focal mic)
Am zis pas.
Urmatoarea, 70/400, evident mai luminoasa, mai mica dar aceeasi problema cu focuserul slab.
Ambele le-am testat pe timp de zi, in principiu cu un dslr montat, la poze. Spre surprinderea mea, la ambele, pozele erau destul de bune, nu am identificat probleme majore atat timp cat nu aveam surse punctiforme de lumina pe fundal intunecat (crea o groaza de aberatii cromatice). 

Zoth zicea mai deunazi ca din pacate astfel de produse ieftine sunt facute destul de neglijent, mai ales pe partea mecanica, pentru a pastra un pret scazut. Poate optica nu este chiar asa de rea dar per total nu prea sunt atractive si pot creea frustrari la utilizare mai intensiva.

Revenind la afirmatia ''Ce binoclu ai? Daca e mai de calitate atunci prin el vei vedea cam ce vezi si printr-un telescop din gama aia de pret, daca nu cumva mai bine.'', totusi un binoclu are un camp mai larg decat un telescop, e mai usor, mai transportabil, la dso e mai bun decat un 70 f/13, la planete insa nu vezi decat luna cu ceva detalii si probabil jupiter ca o margica cu satelitii langa el, aici luneta poate fi mai buna (daca nu are lentile de plastic) insa pusa pe un trepied prost poate strica tot farmecul. Probabil compar eu mere cu pere, dar asta e parerea mea.

Spor.