-----------------------------------
Teo
29 Sep 2010 21:24


-----------------------------------


Pana la urma ce nu iti place la newtonu-l de-l ai?   Pana la urma nu iti place ca e mare sau ca nu e bun pt. planete?

PS: Ma intreb cum ar arata oare un telescop dedicat spionarii vecinei care face dus  :lol:Nu stiu cum ar arata dar as vrea unul, poate facem un topic dedicat  :lol:

Pai nu am spus niciodata ca nu imi place Dobson-ul meu de 203 mm. Se vede excelent si ma descurc cu el. Problema este ca alaturi de el, imi doresc in viitor si un refractor cu deschidere mare si focala lunga, pe care sa il folosesc in propoportie de 80 % la observatii planetare. Am avut ocazia in 2001 sa privesc prin luneta Bertha de la Observatorul " Amiral Vasile Urseanu ", Luna si Saturn la un grosisment de vreo 400 X. De atunci mi-au ramas vii in minte acele imagini pe care nu le-am mai regasit niciodata in telescoapele mele .  :roll: 
Sigur ca Dob-ul meu mareste bine la 300 X si e capabil sa se duca si la 400 X dar parca nu e chiar ca luneta lui Urseanu care mi-a ramas in suflet. :D 
De aceea mi-am propus ca astronom amator, sa am 3 instrumente. Un reflector bun, si acum am; un refractor mare si bun ( pt. planete ) si un instrument portabil gen MAK pentru mers la tara sau la munte.
Topicul l-am creat atunci cand am cautat pe net, sa vad cam ce mi s-ar potrivi pe viitor cand situatia financiara mi-ar permite, pentru mult dorita luneta, cu deschidere mare si lunga.

Cred ca fiecare dintre noi, viseaza la un instrument de baza care sa il tina o viata si cu care sa poata vedea cat mai multe detalii. (Probabil asa a gandit si Urseanu. )
Referitor la instrumentul meu actual, abia i-am facut "botezul " ceresc si nu am apucat sa observ prea multe cu el, din lipsa de timp si de locatie buna, dar din putinele observatii pe care le-am facut, sunt uimit. Sunt imaginile cele mai bune care mi-au fost vreodata accesibile de acasa.
Saturn se vedea " cristal de clar " .De Luna nici nu mai vorbesc.
Trebuie sa il testez si pe Jupiter, deoarece nu l-am indreptat inca acolo, dar probabil ca voi fi surprins placut. Apoi, la iarna il voi incerca pe M 42 din Orion.
Chiar voi incerca sa fac si ceva poze prin el  si vedem ce va iesi.

In ceea ce priveste telescopul specializat in vanatoarea de "vecine" am gasit mult mai usor raspunsul decat cel pentru planetare. :lol: 
Iata-l mai jos - cu mentiunea, a se utiliza doar la vecine tinere. :lol: