-----------------------------------
cluci
05 Oct 2010 10:33


-----------------------------------
Mai ca-ti vine sa te apuci de astronomie dupa ce citesti. Totusi n-am inteles faza cu go-to, adica nu vezi stelele ca sa te orientezi dar dece te mai uiti daca tot nu le vezi?
Planetele se vad cel mai bine din oras? Dau anunt: inchiriez balcon pentru observatii astro: poluarea luminoasa inclusa in pret. Astept provincia.

Interesant, multumim pentru informatii.

Eu chiar m-am apucat .. acum vreo 3 ani de "astronomie urbana" si pot sa-ti zic ca e foarte adevarat tot ce zice acolo. 99.9% din observatiile, masuratorile(http://luci.astroclubul.org/?observatii,22) si fotografiile mele (http:/luci.astroclubul.org/gallery/) din ultimii ani sunt facute dintr-un balcon de bloc dintr-o zona centrala a Brasovului ;) . Inainte incercam sa observ din locuri mai bune.. dar sansa de a prinde si un cer bun, si timp liber pt mers la X km faceau sa am cam 2-3 nopti bune de observatii pe an. Efortul era mare si rezultatele mediocre.
Acum ies la observatii in medie de 2 ori pe saptamana si prind destul de frecvent seeing bun. Da.. e adevarat ca mag limita din oras e mai mica... dar efectul nu e chiar atat de devastator cum pare.. Desi cu ochiul vezi putine stele in instrument cred ca nu pierzi mai mult de o magnitudine... ( in ultima vreme masor duble slabe cu secundara pe la 10-10.5 mag si as putea masura si mai slabe daca nu as avea ceva dificultati cu montura telescopului)
Planetele nu cred ca se vad nici mai bine nici mai rau din oras. In cazul lor efectul poluarii luminoase e minim... La stelele duble ai probleme doar daca mergi la magnitudini limita.. dar acolo oricum e esential seeingul. Mai afectata e partea de DSO unde clar obiectele arata mult mai putine detalii (chiar am experimentat la un moment dat - acelasi obiect, acelasi instrument - 2 locatii in nopti succesive)Acolo efectul e intr-adevar devastator
Deci pana la urma e o chestie si de planificare... anumite obiecte le observi din oras si anumite obiecte din zone cu cer negru...

Luci