-----------------------------------
Liliensternus
08 Oct 2010 12:29


-----------------------------------
Aclimatizarea se refera la timpul necesar atingerii echilibrului termic intre aer si instrument. Scoti un telescop de la 21 grade din casa la minus 5 afara iarna ai o diferenta de 26 de grade de care tre sa scapi. Gandeste-te la efectul pe care il vezi pe autostrada vara cand aerul cald se ridica de la suprafata pavajului, cam asa e si efectul prin telescop....psychedelic.

E bun dar e un Newton si pentru cineva fara experienta e cam dificil de utilizat pana se obisnuieste cu el, trebuie pus in pol, miscarile in ascensie si declinatie nu sunt tocmai intuitive pentru un novice. Ocularele care vin cu el ma indoiesc ca sunt de cea mai buna calitate daca le folosesti la un raport F/D mic. 

Ca apertura da, bate de departe luneta, primul meu telescop a fost un Newton de 130 care m-a tinut ocupat multi ani, dar eu eram si prins grav de astronomie si nu ma deranja colimarea, caratul pe scari cand afara erau -10.

Oricum citisem tot ce am gasit prin Biblioteca Municipala Constanta inainte sa ma uit prima oara prin el asa ca stiam in ce ma bag. 

Parerea mea, ia-o incet, pasi mici chiar daca peste un an tatal tau va avea chef de ceva mai mare, atunci poti sa ii iei cel de 130....