-----------------------------------
psemil
13 Oct 2010 12:49


-----------------------------------
Domnule Vasiliu ma bucur ca va este de folos montura.  :D
Apropo de vaselina. Nici eu nu am gasit vaselina verde clei chinezeasca, ci una destul de alunecoasa alb transparenta. Mi s-a parut ok ca si calitate dar era cam putina; data cu zgarcenie pe ici pe colo pusa mai mult in rulmenti. 
La temperaturi mici am observat si eu ca incepe sa mearga mai greu. Poate ca vaselina de litiu nu este cea mai fericita solutie. Exista vaseline facute special pentru a functiona la temperaturi scazute, insa eu nu am gasit de cumparat decat din acelea pentru temperaturi mari si turatii mari :x 
Oricum am incercat mai multe tipuri de vaseline, tinta fiind o miscare neteda (mi-a fost cumplit de greu sa curat tubul de vaselina pusa cu o zi inainte de mine pe axa DEC atunci cand nu mi-au placut calitatile ei parca prea lipicioasa, etc)  :lol:
Cat despre evaluarea eficacitatii ghidarii pe perioade lungi: Tinta mea a fost sa pot folosi telescopul de 200 mm la o distanta focala lunga de preferat intre 1000mm --> 2000mm. Acolo insa cum am mai spus montura si ghidajul nu a facut fata (pe axa DEC). Rezultatele bune le-am obtinut la distante focale mici,  insa refractorul meu 80/400 este acromat si l-am folosit pentru fotografii doar ocazional.  Deci concluzile nu le pot trage eu ci eventual cei care poseda un refractor 80/500ED, 80/600 ED, etc.
Eu acum am un EQ6 pt reflectorul de 10 kile (sistemul meu are 14 kile deci cateva peste limita monturii EQ5)