-----------------------------------
Liliensternus
13 Oct 2010 14:45

Apocromatele cu lentile lichide
-----------------------------------
Deschid acest topic nu atat pentru a-mi expune opiniile cu privire la optica folosita de acest gen de refractoare cat pentru a obtine unele informatii referitoare la performantele unui asemenea instrument. 

Acum aproape un an am achizitionat un ED80 pentru astrofotografie dar pot spune cu mana pe inima ca acest instrument modest imi aduce mai multa placere decat orice al telescop de pana acum inclusiv Mak-Cass-ul de 150mm. In afara de apertura ED-ul este perfect iar imaginile oferite sunt incredibile. 

Problema apocromatelor, fie cele propriu-zise, fie cele ED este si probabil va ramane foarte multa vreme de acum incolo costul foarte ridicat sau mai bine spus ridicol, ganditi-va ca un apocromat de 150mm se invarte undeva la 4000-6000 euro. 

Avand in vedere ca un instrument refractor foto-visual ( F8 ) este greu obtinut folosind materiale ieftine si nu fara complicatii aditionale cum ar fi un numar mare de elemente optice sau suprafete speciale, ambele situatii implicand un cost proportional mai ridicat, consider optiunea unui refractor cu elemente lichide ca fiind un punct de plecare foarte bun. 

Mai jos gasiti atasate cateva articole care abordeaza aceasta problema, cel mai interesant in opinia mea fiind ce al lui Sigler 1991 unde detaliaza constructia unui obiectiv de 100mm F8 folosind doua lichide cu indici de refractie speciali si sticle ieftine (Schott BAK2 si SF2). 

Am trimis celor de la Cargille (www.cargille.com) un email solicitand informatii asupra celor doua lichide cu toate ca nu apar in catalogul lor dar avand in vedere ca articolul in cauza este vechi de aproape 20 ani m-as astepta ca si numarul de cod al produselor sa fie altul. 

Oricum, dupa cum puteti vedea din atasamente, costul unui obiectiv de 100mm F8 este de 500$, ce-i drept la nivelul anilor 1991, chiar si asa cred ca orice complicatie mecanica necesara epntru etansarea celulei obiectivului este mult mai usor de razbatut decat costul sticlelor speciale folosite pentru un apocromat.

Tot cu aceasta ocazie rog putinii opticieni demni de acest nume de pe forum sa faca niste simulari cu parametrii obiectivelor de mai sus si sa le posteze aici poate poate unii din noi gasesc curajul sa se arunce la un asemenea proiect. 

Eu personal dupa ce am simtit ce poate face un refractor bun cred ca merita, mai ales daca se incadreaza in capacitatea de plata a unui roman care traieste in Romania, cred ca acesta este in cele din urma scopul spre care tindem toti pasionatii de optica intr-un fel sau altul, altfel totul ramane la nivel de discutie fara o finalitate materiala.

Va multumesc