-----------------------------------
zoth
13 Oct 2010 17:13


-----------------------------------
In calitate de simplu cetatean, nici decum optician, da-mi voie sa exprim cateva pareri deoarece am studiat acest subiect cu ceva vreme in urma.
In primul rand vreau sa-ti dau dreptate si sa spun ca un refractor de buna calitate este un instrument ce nu poate fi intrecut de nimic altceva.
Sper ca aceasta afirmatie sa nu deturneze topicul in discutii ce pot lua usor alta directie, este parerea mea personala.
In al doilea rand vreau sa spun ca multa lume este inca pe calea de a cauta instrumentul ideal, cu 2 lei performante maxime si inegalabile si la sfarsit sa si pocneasca.
Este o cale fireasca pe undeva.
Si acum cateva vorbe la subiect:
In primavara am facut cateva simulari in zemax asupra unor triplete ce contineau si o lentila lichida.
Rezultatele au fost bune, neasteptat de bune dar s-au oprit aici.
Nu am suficiente informatii si inca nu am citit destul despre parametrii acestor lichide optice, nu stiu ce stabilitate au in timp, ce comportament cu temperatura, etc, etc...
Si in plus nu stiu cum s-ar putea procura chiar daca sunt ieftine.
Din pacate tara asta a noastra e atat de saracita la ora actuala incat nu mai gasesti in ea nici sticle optice relativ obisnuite si ieftine.
Ai amintit aici de BAK2, asta imi aduce aminte ca in iarna trecuta cautam un sort asemanator (BAK1) pentru constructia unui obiectiv si bineinteles ca nu am gasit nicaieri intern, totul a fost vandut si pradat.
Ca sa aduci totul de afara incepe sa coste mult si in final te apropii de pretul unui apocromat clasic.