-----------------------------------
zoth
13 Oct 2010 21:09

Oculare extreme
-----------------------------------
In cazul utilizarii instrumentelor astronomice cu aperturi mici pentru obtinerea de performante cat mai bune gestionarea luminii captate de obiectiv trebuie facuta cu cea mai mare atentie.
Deasemenea in cazul observatiilor planetare sau de duble trebuie folosite oculare care performeaza cel mai bine pe aceste domenii de utilizare.
Voi numi in cele ce urmeaza drept "oculare extreme" acelea care pot indeplini criteriile enumerate mai sus.
Pentru a indeplini aceste cerinte ocularele despre care vom vorbi trebuie sa aiba un numar minim de treceri aer-sticla, lucru ce sigura o transmisie maxima de lumina, pierderi minime si un contrast maxim al imaginii furnizate, deasemenea trebuie sa aiba o corectie cat mai buna a aberatiilor si distorsiuni geometrice cat se poate de mici.
Impreuna cu Mircea Pteancu am demarat in ultima vreme o campanie de "sapaturi" pe acest domeniu cat se poate de interesant.
Vreau sa-i multumesc pentru colaborare, pentru sfaturi si idei si nu mai putin pentru materialele puse la dispozitie.
Am inceput acest studiu cu un ocular istoric, cunoscut in practica astronomilor amatori drept "ortoscopicul saracului", ocular ce are in compunere o singura lentila groasa si care a fost patentat in 1855 de Tolles.
Din cauza grosimii mari pe care o are elementul refractiv din compunerea lui, fetele acestuia se comporta ca doua lentile separate, functionarea ocularului in sine putand fi echivalata cu cea a unui Huygens solid.
Ocularul este atat de simplu incat poate fi calculat "din creion"   :) 
Iata mai jos relatiile lui de calcul:
a. raportul razelor de curbura  r1=(-3r2)/2
b. grosimea axiala t=((r1-r2)n^2)/(n^2-1)
c. focala ocularului Fe=(2r1(n+1))/(5(n-1))
Am calculat cateva oculare Tolles de focale diferite, apoi am introdus datele in OSLO si iata mai jos cum arata raspunsul pentru un astfel de ocular cu focala de 8mm:

analiza curbelor


diagrama spoturilor


Din analiza curbelor vedem ca exista acolo putina sfericitate, putin cromatism dar de departe cea mai naravasa/dominanta aberatie este sfericitatea laterala (coma).
Daca ne uitam si pe diagrama spoturilor vedem ce raspuns excelent are un asemenea ocular, pe un camp de 18 grade (mic ce e drept) nimic nu iese din discul principal de difractie in planul focal.
Analiza a fost facuta pe un sistem cu raport focal de 10,5.