-----------------------------------
Liliensternus
14 Oct 2010 16:15


-----------------------------------
"- cum rezista in timp lichidul?"

Din specificatiile tehnice afisate in pdf-urile de mai sus dupa 10 ani nu prezinta nici o modificare a proprietatilor optice, in plus, Sigler, in articolul din 1991 atasat mesajului cu care am deschis topic-ul spune ca dupa 3 ani nu a observat nici o modificare.

"- cum rezista cu variatia temperaturii? deformare, inghet?"

La fel, tot in articolul lui Sigler, gasesti explicatia, obiectivul cu doua elemente lichide este aproape atermal datorita sticlei din jur. In plus, din cele trei design-uri propuse, in cel care mi-a atras mie atentia lichidul are putere optica aproape 0 fiind folosit doar pentru a corecta spectrul rezidual, fiind foarte subtiri, elementele nu numai ca au un coeficient de deformare termic foarte mic dar si cantitatea infima a acestora implica o dilatare minima usor compensata de lipitura flexibila folosita la atasarea lentilelor de celula interioara. 
Oricum, cred ca un dew-heater mai bunicel ar putea tine temperatura cat de cat constanta.

"- cum izolezi celula astfel incat sa nu curga, mai ales in timp?"

Vezi desenul schematic al celului de la sfarsitul articolului.

"- nu ataca sticla? nu intra in reactie cu ea sau cu alte elemente invecinate?"

La fel, din specificatiile tehnice nu reiese vreunul dintre acesti compusi reactioneaza cu vreun fel de sticla sau metal.

"- mai ai nevoie de coating pt. suprafetele dintre lichid/sticla?"

Nu...cred, din cate stiu eu despre optica adica destul de putin fata de altii, ar reprezenta in cele din urma un obiectiv cimentat sau de imersie, ai nevoie de acoperiri antireflexie doar la contactul dintre suprafete aer/sticla.

"- daca ideea e buna dece nu sunt astfel de produse?"

Nu sunt in masura decat sa imi exprim o parere foarte neavizata, dar la fel ma gandesc cum de marii producatori de refractoare high-end nu au adoptat sistemul optic folosit de Zeiss la seria APQ care au fost si raman in continuare cele mai bune.
Nu am idee, dar astept o simulare de la cei mai in tema ca sa vedem cu totii un spot-diagram, o optimizare, ceva ceva.