-----------------------------------
psemil
19 Oct 2010 16:18

Newton raport focal: f4 sau f5
-----------------------------------
Fiecare instrument optic are limitele sale. De ceva vreme am inceput sa  vad limitele instrumentului meu, sau mai bine zis sa nu vad asa cum mi-as dori...  
Sunt nou in breasla dar momentan sant manat de un avant "muncitoresc" specific incepatorului. 
Am un telescop Newton Skywatcher 200/1000 deci un f5. Si multa vreme am cochetat cu ideea achizitionarii unui telescop mai mare - Celestron C11. Stiu pentru un incepator am pretentii cam mari, insa am zis sa bat fierul cat este cald. Din nefericire cred ca nu voi ajunge in urmatorul cincinal la achizitionarea unui telescop asa scump. Asa ca am inceput sa ma gandesc la un Newtonian de 300 care prin definitie este mai ieftin la aceeasi apertura. Pe langa asta ma incalzeste focala mica in raport cu un Cassegrain. In principiu as vrea ca orice telescop sa-l pun pe montura ecuatoriala.
Intrebarea insa este alta...
La telescopul meu, 200 mm f5  coma este vizibila cu oculare de 22 de mm Hyperion. Un f4 ar fi mai luminos si pe langa asta expunerea fotografica ar fi cu 40% mai mica, insa COMA? 
Eu fac fotografii cu un Canon (asta ar fi cam diagonala de 28 mm, destul de wide) si pe f5 coma este vizibila ceva mai incolo de 1 treime in marginea imagini.
M-am gandit sa iau un corector de coma (cel de la Badder - MPCC) zice ca functioneaza la maxim la un f4, si vizual si fotografic. 
Atunci intrebarea: 
1. Ce ar fi sa-mi transform pentru inceput telescopul intr-un f4?  
2. Corectorul de coma face fata asa cum zice in prospect la un f4 pana la marginea campului?
3 La mariri mari corectorul de coma este necesar? 
4.Am citit ca produce o aberatie de sfericitate la mariri mari ...? Sau nu este asa?
 Oglinda pe care o am va trebui reslefuita... 
5. Este mai ieftin sa iau una noua? 
6.De unde cumpar sau reslefuiesc oglinda?
7. Tubul ma gandeam sa il scurtez eu insa risc sa rugineasca acolo unde vopseaua se va desprinde (din cauza frezei cu care il voi scurta)? Sau daca il vopsesc cu grija nu neaparat....
8. E mai sigur sa iau si un tub nou? (probabil ca aici raspunsul va fi da... 

Daca totul functioneaza pe 200 mm as putea cumpara mai tarziu oglinda pentru un 300/1200. Ceea ce ar fi tinta finala - montat pe un eq6. 
Ma incanta ideea de a avea un tub mai scurt cam 70 cm si cred ca 1 kg mai usor deci 8 kg portabil bine...  Mai sunt colierele 1 kg aparatul foto si luneta cautatoare 1 kg...  Cel mai mult m-ar bucura imaginea mai luminoasa...

Scuze pentru avalansa de intrebari..
Am vazut pe net un tip care face minuni cu niste telscoape f4 :
http://eder.csillagaszat.hu/en.htm
Mersi anticipat.