-----------------------------------
Laurentiu
19 Oct 2010 16:55


-----------------------------------
Eu folosesc corectorul Baader MPCC pe un telescop newtonian de 110 mm f/4.1, aproape exclusiv pentru foto (vizual imi plac mai mult instrumentele de diametre mai mari). 

La asta micu` am schimbat secundara cu una mai mare (60 mm diametru - deci obstructie cat cuprinde...).

Combinatia merge struna, camp larg (cu DSLR-ul Nikon D50 am 3x2 grade), instrument cu focala scurta (450 mm), usor (in jur de 5 kg cu tot cu inele).

Corectorul isi face treaba bine (fara el imaginile ar fi un dezastru).

Vizual, in combinatie cu un ocular Hyperion de 17 mm si corector de coma telescopul de 110 mm face iarasi treaba buna dar obstructia de peste 50% reduce destul de tare contrastul insa avantajul principal ar fi portabilitatea. dar, asa cum spuneam, pentru observatii vizuale (indiferent ca sunt deepsky sau planetare) prefer diametrul mai mare (deocamdata am un newton de 200 mm f/6 "convertibil" - adica il pot pune si pe ecuatoriala si pe montura Dobson).

Un newtonian de 30 cm e prea mult chiar si pe un EQ6 (chiar si unul de 25 cm e cam marisor). Trebuie o montura mai serioasa si, deci, mult mai scumpa (vorbim de astrofoto cu timp lung de expunere, trebuie pusi deoparte bani seriosi - 4-5000 euro sau mai mult pentru o asemenea montura).