-----------------------------------
zoth
20 Oct 2010 18:49


-----------------------------------
Am uitat sa scriu explicit in posturile anterioare ca ocularul Tolles este de tip negativ sau altfel spus planul lui focal se afla in interiorul lentilei solide.
Acest lucru determina o delimitare vaga a stopului de camp chiar daca in lentila se taie un sant circular pentru o mai buna conturare a lui.
In anii '90 Chris Lord a reluat calculul ocularului Tolles plecand de la teoria lentilelor groase avand ca reper pe tot parcursul acestui demers raportul d/t care exprima pozitionarea stopului de camp fata de grosimea axiala a ocularului.
De ce a ales acest reper?
Pentru ca este modul cel mai elegant si acoperitor de a caracteriza comportamentul ocularului pe domeniul de analiza, astfel pentru d/t>=1 ocularul devine pozitiv si se comporta asemenea unui Ramsden solid (cazul noilor oculare a caror aparitie i se datoreaza lui Lord).
Primul caz (ocularul Tolles) l-am analizat asa ca va propun in cele ce urmeaza sa calcam putin pe urmele lui si sa redescoperim variantele propuse in 1995 si 1996.
Lord gaseste ca interesante doua variante:
1. d/t=1 ocular pe care il va denumi Tolles modificat (si pe care eu mi-am permis sa-l numesc Tolles-Lord) care se afla la limita de trecere fiind considerat totusi un ocular pozitiv cu stop de camp bine delimitat si relief ocular mai mare decat precedentul analizat,
2. d/t= valoare maxima pentru o sticla optica data (pentru BK7 d/t=1,2), la fel un ocular pozitiv, stop de camp bine delimitat si relief ocular mai mare decat Tolles original.
In posturile urmatoare vom incerca sa calculam si sa analizam aceste oculare   :)