-----------------------------------
Mike23
21 Oct 2010 16:16


-----------------------------------

LE: ar mai fi exemplu ARCA, cica ar fi reusit sa atraga fonduri de 1milion de E (parca, inclusiv de la stat),  pt. a lansa in spatiu o racheta cu ajutorul unui balon.

Interesant ce spui legat de reusita celor de la ARCA. Bravo lor. Sunt de acord cu ceea ce spui, dar ma gandesc cum ar fi de exemplu cand esti student la facultatea de fizica si ai nevoie de niste instrumente performante pentru anumite chesti legate de fizica universului(sper sa nu spun tampenii caci nu sunt in domeniu). Eu personal dupa ce am reusit sa vad cateva obiecte cu telescopul meu(Mak 127mm), ma intrebam cum ar fi sa privesti printr-un telescop care sa-ti permita sa vezi niste detalii pe care le observi doar in poze, chiar daca toate acestea le vezi monocrom. Ar putea deveni un fel de loc de pelerinaj al astronomilor amatori. Ma mai gandesc si la faptul ca asa cum avem statii meteo si statii de cercetare a fizicii pamantului tot asa ar trebui si un observator, eventual, cu un mic loborator de cercetare(2-3 calculatoare, si ce mai e necesar). E adevarat si faptul ca la noi pe partea de cercetare stam, nu prost ci foarte prost, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si sa asteptam sa cerceteze si sa afle altii din afara pentru noi.

Intr-adevar imi place muntele mult si am facut ceva trasee montane o perioada de timp, sper sa-mi mai fac timp si pt. asa ceva. Dar nu e legat neaparat de asta ci de faptul ca din cate am inteles la altitudini mari aerul e mai rece si mai curat, mai uscat si asta ajuta mult la observatiile astronomice. 
Dau un link(in cazul in care nu stiati), cu observatorul din Cile frumos nu? Nu vreau sa stiu cat cost un singur dom cu toata tehnica din interior(probabil cateva milioane + intretinere)
http://www.youtube.com/watch?v=7n3ka2vJFFM&feature=related

Iata si un filmulet interesant in care prezinta dotarea acestui observator:D 
http://www.youtube.com/watch?v=Kbv_1D51i44&feature=related

Cer senin 
Mihai