-----------------------------------
zoth
21 Oct 2010 16:52


-----------------------------------
Ambele oculare de mai sus se gasesc si in panoplia care prezinta evolutia ocularelor astronomice de-a lungul vremii si spre care am pus mai demult un link pe alt topic.
O caracterizare foarte sumara daca ne uitam la graficele afisate ar spune ca fata de ocularul Tolles original am castigat in ambele cazuri o corectie usor mai buna a sfericitatii, a comei (chiar daca aceasta se manifesta in ultimele cazuri asimetric), avem de asemenea un camp util mai larg (pana in 35-40 grade in cazul ocularului Tolles-Lord) si bine definit de o diafragma externa.
La capitolul pierderi am putea aminti aparitia cromatismului lateral (specific ocularelor Ramsden) si distorsii geometrice ceva mai mari.
Si daca tot am ajuns la ocularul Solid Ramsden iata mai jos un derivat se pare la moda in ziua de azi in unele cercuri, este vorba despre ocularul cu lentila sferica.
Este de fapt un monocentric mai primitiv decat varul lui mai evoluat patentat de Steinheil.





Se pare ca raspunsul lui este limitat la un camp de 20 grade sau cel putin asa spune softul de analiza.