-----------------------------------
Laurentiu
21 Oct 2010 16:54

Re: OBSERVATOR ASTRONOMIC LA MUNTE
-----------------------------------
Buna ziua,

Am deschis acest subiect deoarece observ ca sunt destule comunitati in tara care se ocupa cu astronomia si eu sunt de parere ca meritam, astia multi-putini, cati suntem, sa avem un loc ferit de problemele observatiilor din oras.Un observator astronomic undeva pe creasta unui munte. Prima oara cand m-am gandit la acest subiect mi-am zis ca nu sunt fonduri pentru asa ceva, insa am fost intr-o seara,asta vara, pe la observatorul Vasile-Urseanu din Bucuresti si am aflat ca nu ar fi chiar asa o mare problema finantele, cat sa gaseasca pe cineva sa stea acolo. Ideea era nu cineva care sa pazeasca ci care sa faca observatii stintifice, sa existe registre cu observatiile facute, etc. 
Intrebarea cea mai mare este, oare nu e gaseste nimeni in tara asta, din putinii care stiu intr-adevar cu ce se mananca astronomia care sa lucreze acolo, o echipa mai exact. Eu personal sunt mai mult decat incepator, dar daca as fi avut cunostintele necesare as merge in maini dupa un asemenea job. Mai ales ca, din cate stiu, in 2012 o sa fie un eveniment foarte rar, alinierea tuturor planetelor din sistemul nostru solar.

Voi ce parere aveti?

Respect si cer senin

Mihai

P.S. - atasez cateva imagini cu astfel de observatoare ca sa vedeti la ce ma refer. Nu ar fi frumos?

In afara de faptul ca in 2012 nu e cine stie ce mare "aliniere" (nu mai "puneti botul" la toate prostiile care circula pe net   :evil: ), ideea unui observator undeva, la munte e frumoasa dar nu foarte practica. Din punctul meu de vedere, un observator merita a fi construit numai daca il faci la tine-n curte, unde sa-l folosesti noapte de noapte daca e senin, altfel nu stiu ce mari bucurii iti va aduce. Chiar daca ai avea "cascaval" cu toptanul incat sa-ti permiti, sa zicem, o casa de vacanta la munte si cu ocazia asta sa-ti trantesti acolo si un sopron in care sa-ti tii instrumentele, nu-i vad sensul daca il folosesti de cateva ori pe an. 

Pe de alta parte, ideea de a folosi un telescop "remote" e la moda si e faina dar pentru asta mai bine platesc cu ora la un telescop din Australia sau New Mexico unde au instrumente pe care nicicare de aici nu si le va permite niciodata. Dar chiar si asa, pentru mine asa nu este destul, nu ma satisface pentru ca nu "simt ca particip", e ca si cum as downloada fotografiile acelea de pe net, contra cost, in stare bruta, iar apoi sa muncesc la ele doar la partea de procesare. Sorry, nu-mi ajunge daca nu pun eu mana , daca nu am deasupra capului stele (si nu acoperisul camerei in care sta PC-ul) si sa respir acelasi aer care trece prin tubul telescopului.

Deci observator propriu: da, dar (in cazul meu) numai daca-l fac in curtea mea.  Altfel, nu prea ma intereseaza.