-----------------------------------
Sorin Sfartz
01 Noi 2010 20:34

Oglinda de telescop - 8 in
-----------------------------------
M-am hotarat sa demarez pregatirile pentru noul proiect de oglinda!

Am un blank din pyrex cu diametrul de 8".
Discul este foarte gros (fata de sticlele de geam) : are 37mm (pe alocuri) si este destul de greu.

Sticla este turnata si desi ar trebui sa fie asa : "each blank has straight sides, few or no bubbles, and is fine annealed" , in realitate pe una din fete are mai multe gropite si fetele nu sunt tocmai drepte.
Am masurat cu sublerul grosimea pe margine si aceasta variaza intre 36,6 mm si 37,2mm.

Partea buna e ca cealalta fata (care are pe ea embosat un marcaj de la turnare :" UL - 25 " si care e ridicat vreo 0,5 mm fata de suprafata "fetei") pare ok, fara gropite sau bule, deci in consecinta am declarat-o ca fiind "Fata".
"Spatele" are o zona centrala de vreo 8 cm diametru ridicata putin - cam 1 mm - probabil tot de la matrita in care s-a turnat sticla.

Presupun ca prima operatie va trebui sa fie slefuirea "spatelui" astfel ca ridicatura aceea sa dispara si fetele sa fie cat de cat paralele. Inca nu prea stiu cum se face aceasta - mai trebuie sa studiez. Poate ma ajuta cineva cu niste sugestii.