-----------------------------------
Herr_Alien
11 Noi 2010 20:37

Review binoclu Tactical Gear Phantom M1050
-----------------------------------
S-ar parea ca sufar de un acces de logoree forumistica, asa ca in review-ul care urmeaza voi incerca sa pun in evidenta partile bune si slabe ale binoclului Phantom M1050. Stiu ca mai sunt posesori de asemenea exemplare pe forum, sunt bine veniti sa participe.

Sa incepem cu materialul prismelor, in reclama afisat ca fiind BaK4. Testul zice: "ridicam binoclul in fata, cu bratele intinse in fata, si examinam pupila de iesire, incercand sa detectam 4 zone intunecate, care limiteaza zona luminoasa a pupilei la un patrat sau romb". Acesta ar fi semnul unor prisme din BK7. Ei bine, sau nu am facut testul ca lumea, sau reclama celor care vand binoclul asta este adevarata. Nu a aparut nici o marca in forma de romb, ceea ce indica intr-adevar prisme BaK4. O alta explicatie ar putea fi data de o posibila metalizare a catetelor prismelor.

"Fully multicoated". Afirmatia nu apare in descrierea binoclului (http://totalmag.ro/vmchk/Binocluri-Tactical-Gear/Binoclu-Phantom-M1050/flypage.tpl.html), cat apare mai des chiar in acest forum (http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4305&postdays=0&postorder=asc&start=30). Pentru exemplarul meu, n-as prea zice "fully multicoated": privind reflexiile obiectivului, una din ele apare colorata verzui. Doar una. Similar si cu ocularele. Asadar "Multicoated", da, dar nu "fully". Acest lucru a fost confirmat si de reflexiile parazite de care vorbeam in topic-ul "Ce-am vazut aseara".

Colimarea este destul de buna. Eu unul nu am simtit nici cel mai mic disconfort privind prin binoclu, nu a trebuit sa depun nici un efort ca sa suprapun imaginile date de cele doua sisteme optice.

"Priviti catre corpul prismelor, prin obiectiv, din diverse unghiuri. Nu ar trebui sa vedeti nici o portiune a prismelor". Testul vrea practic sa ne asigure ca singura lumina care ajunge la ocular de la obiectiv a trecut corect prin prisme. 
Phantom-ul meu pica din pacate acest test: privind sub un unghi prin obiectiv, daca unghiul este suficient de mare, vom vedea detalii ale prismelor. Cu alte cuvinte, fie corpul prismelor, fie tubul port-obiectiv nu asigura o ecranare completa fata de lumina parazita.
Acest test poate fi verificat si cand verificam materialul prismelor: miscand usor binoclul, vom ajunge in unghiuri in care, pe langa pupila de iesire, vom vedea inca o zona luminoasa, mai alungita. Aceasta zona este data de lumina parazita care trece prin obiectiv si nu se reflecta corect de ambele prisme.
Apropiind binoclul de ochi se poate vedea cum aceasta sursa de lumina parazita se departeaza din ce in ce mai mult fata de pupila de iesire, lumina care patrunde prin ea fiind (doar teoretic) complet blocata cand binoclul este corect pus la ochi.

Campul binoclului este destul de bine corectat, stelele pierzandu-si aspectul punctiform doar catre periferie (cam dupa 70% din camp). Partea placuta insa este ca distorsiunile nu sunt mari, si pentru a fi puse in evidenta trebuie efectiv sa privim catre marginea campului. Privind normal (catre centru) distorsiunile nu sunt vizibile, probabil din cauza ca sunt sub limita de perceptie a vederii periferice.

Am gasit mecanismul de focalizare ca fiind bun. Miscarea este lina, fara socuri si smucituri, si fara jocuri. Necesita un picut de efort, dar eu prefer asta, fiindca nu vreau sa il defocalizez din greseala. In plus, ocularul drept are o marja de focalizare, permitand o focalizare corecta pentru ambii ochi. Mai mult, ocularul are marcaje pe margine, indicand in ce sens s-a facut corectia pentru ochiul drept: 0 - fara corectie, catre + sau - daca este nevoie de corectie la focalizare.

Tot la parti bune o sa adaug corpul binoclului. Da, este de plastic, dar da, este cauciucat. Aparatoarea ocularelor este si ea bine gandita: poate fi fixata foarte usor pe curelusa binoclului.

Parerea mea este ca raul cel mai mare la acest binoclu este faptul ca lumina parazita poate ajunge in corpul prismelor si apoi deranja observatorul prin reflexiile parazite pe care le produce.
Acest lucru poate produce neplaceri cand observam in zona in care se afla Luna, sau un bec de iluminat mai puternic, si va trebui sau sa evitam aceste situatii, sau (de ce nu?) sa prelungim in fata tuburile portobiectiv pentru a "inchide unghiul" prin care lumina parazita poate ajunge in corpul prismelor.
Spre marea mea multumire, in alte situatii insa nu am putut detecta reflexii parazite.
Sunt curios si in ce masura niste "sosete" puse in prelungirea tubului port obiectiv ajuta, si o sa revin la acest subiect.

Deocamdata insa, atat din partea mea la acest review.