-----------------------------------
zoth
11 Noi 2010 22:07


-----------------------------------
Am intalnit si eu acesti spori dezvoltati pe optica (sau mai bine zis in optica), sunt foarte periculosi si ciudati in acelasi timp.
Cauza dezvoltarii lor pare a fi umezeala pastrata mult timp in interiorul instrumentelor si nicidecum varsta instrumentului in sine.
Din cele doua binocluri de colectie pe care le posed (unul in varsta de 102 ani si operational iar celalalt in varsta de 105 ani aflat acum in operatii de restaurare) niciunul nu are optica atacata de acesti spori.
In schimb am intalnit un binoclu cam de 30-40 ani care avea la interior urme clare ca a pastrat umiditate inauntru si in plus avea cateva elemente optice atacate de acesti spori.
Din nefericire nu am reusit sa-i inlatur cu nimic, am tinut chiar acele elemente timp de 2 zile in solutie concentrata de soda causticca fara niciun efect.
Privite la microscop aceste bazdaganii par a se dezvolta in sticla, nu doar pe suprafata ei.
Tot umezeala pastrata mult timp la interior duce si la dezvoltarea mucegaiului, numai ca acesta se curata relativ usor cu solutie obisnuita pentru optica.