-----------------------------------
mac
12 Aug 2005 11:31

sal
-----------------------------------
Da, exista un manual de astronomie, pentru clasa a XI-a sau a XII-a
Ma gandesc ca se mai publica inca...
Este un manual destul de bunicel si este intr-adevar pentru incepatori.

Insa daca nu vrei sa iti pierzi timpul cu acel manual si ai ambitia sa mergi ma departe, atunci iti recomand cartile d-lui Vasile Ureche: Universul vol. 1 si vol. 2. Sunt foarte bune! 

Primul volum e cam pentru toti absolventii de liceu, care au cunostiinte de baza de matematica si de fizica.

Pentru al doilea volum iti recomand sa pui mana pe mate, mai serios, deoarece sunt chestii de relativitate si fizica stelara.

Pe cand am facut masteratul de astronomie si mecanica fluidelor in Cluj am avut onoarea sa asist la cursurile de cosmologie ale d-lui Ureche unde ni s-a predat minunatul volum 2, mentionat mai sus.

Cartile mentionate au fost publicate prin anii 80 parca si din pacate nu s-au mai reeditat (din cate stiu eu) si de aceea va fi foarte greu sa le gasesti pe la anticariate. Poate ai noroc la vre-o biblioteca.

Daca nu le gasesti atunci iti recomand alte carti de astronomie pentru amatori scrise de dl. Chis si de dl. Pal.

La adresa 

http://www.astronomy.ro/index.php?did=700&cid=400

gasesti cateva publicatii internationale de astronomie sau similare. Nu te vor ajuta prea mult daca esti chiar la inceput cu materia, insa ca referinta sunt bune.

Da-ne un feed-back ca sa stim cum evoluezi  :wink: