-----------------------------------
bogdan69
14 Noi 2010 06:51


-----------------------------------
Revin aici dupa atata amar de vreme. Iata ca  nu m-am tinut cu totul de cuvant. Abia acum, dupa doi ani de la primul meu mesaj, foarte optimist de altfel, pot sa spun ca am intrat oarecum in linie dreapta. Asa cum a trebuit sa-i multumesc sotiei mele atunci, asa trebuie sa-i multumesc fiului meu care are acum 7 ani. Intradevar se pare ca nu a fost o curiozitate de moment pentru el. Uimitor ca la varsta la care nu stie decat literele a si m este foarte interesat de astronomie. Deja, de cate ori e pe Dicovery o emisiune in tema trebuie sa las orice preocupare si sa-i citesc titrarea. Am fost cu el la Urseanu acum cateva saptamani si a dansat de bucurie. Pentru asta am facut un efort si am luat un Dobson de 150/1000. 
 Dupa o singura sesiune de observatii stau si ma intreb cum am fost in stare ca, mai bine de 25 de ani, sa stau cu capul in pamant si sa nu ridic privirea catre prima mea iubire.  Nu pot sa-mi explic acest lucru. Eram atat de pasionat incat am fost in stare sa copiez, la mana, "Construiti un telescop" a lui Nadolschi. Pe vremea aia( anii 80) copiatoarele erau ca si inexistente, iar cartea am gasit-o doar in biblioteca liceului. Mi-a luat cam trei saptamani sa o copiez integral, cu desene cu tot. Din cauza asta m-a certat bibliotecara, in toata perioada m-a vanat in liceu sa-mi ceara cartea inapoi, iar eu ma ascundeam de ea. :). Chiar si acum imi aduc aminte mult din text, chiar daca nu am mai citit acea carte de 25 de ani, faptul ca am transcris-o cu mana mea pe hartie mi-a intiparit-o in cap.  Eram hotarat sa fac un telescop, dar iata ca anii au trecut si nu am facut nimic. Nu pot sa-i inteleg pe cei tineri ca sunt atat de pasivi acum cand dotarile sunt cu totul si cu totul altele. Pe vremea aia, unul ca mine, nu putea decat sa viseze. Insa acum chiar mi s-a redeschis apetitul. Mai ales ca se pot achizitiona intrumente, chiar daca costa si , mai ales, se gasesc oglinzi pentru confectionarea telescoapelor. Daca voi avea noroc, poate voi reusi sa construiesc un instrument cu propriile maini, chiar si cu oglinzi cumparate. Problema e doar financiara si oricum nu voi lua decat ceva confectionat in Romania de un roman, acum se poate.