-----------------------------------
cluci
20 Noi 2010 15:45


-----------------------------------
Dupa cum spunea si domnul Stanescu Octavian destul de recent, nu e nevoie ca la Luna sa faci stacking. Are suficienta lumina si fotografiile vor iesi frumoase daca folosesti o camera foto adecvata.

Eu nu sunt de acord cu asta. Cel putin nu daca vrei sa faci imagini de rezolutie mare (cu zoom mare) ale unor formatiuni Poate merge la luna pozele cu zone mai mari - aici nu prea am experimentat. Sunt de acord insa ca e indicat sa se faca stack de considerabil mai putine imagini decat in alte situatii. Am facut o gramada de experimente si intotdeauna mi s-a parut ca stackurile sunt mai bune decat cele mai bune frame-uri singurlare. In plus am vazut ca majoritatea celor care au rezultate fac stack. Cat priveste numarul de poze stackuite cum ziceam sunt de acord ca e indicat sa fie mic.. eu merg in medie intre 100 si 200 in functie de caz..(de multe ori insa fac stackuri mai multe de cu nr diferit de frameuri si pastrez doar poza mai buna pentru ca nr optim de frame-uri pare sa depinda de multi factori si nu e neaparat acelasi la orice film.. depinde mult si de calitatea cerului cand s-a facut captura. Opiniile insa sunt impartite.. Unii folosesc cateva zeci.. altii ajung pana la cateva sute. Pe de alta parte procesarea cu registaxul nu este doar un simplu stack. In special la pozele lunare se foloseste procesarea multipunct care poate ajuta la obtinerea unei imagini clare pe toata suprafata ei...  si altele...
In plus mai e un aspect.. luand avi-uri cu multe frame-uri sansele sa prinzi frameuri cat mai bune (sa prinzi scurte momente de calm atmosferic) cresc.