-----------------------------------
valy
23 Noi 2010 12:52


-----------------------------------
Uite aici o monstra: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3453&postdays=0&postorder=asc&start=165#60544 Iar restul imaginilor de pe pagina respectiva ar fi prin folie normala. Vezi si judeca diferenta. Acum nu imi dau seama dar banui ca exista filtre si filtre, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele mai bune, altele mai putin bune.

Insa mai e o problema: din cate am inteles un filtru (halfa, continuum, etc) taie destul de mult din lumina astfel ca folosit cu o folie pt. vizual (care si ea taie destul de mult) rezulta imagini intunecate. De aceea se recomanda ca daca folosesti doar folie sa ai una pt. vizual, iar daca folosesti filtre sa le combini cu o folie pt. astrofoto.
In orice caz nu se folosesc doar filtre ci intotdeauna combinate cu folia, decat daca se specifica express.

Chiar ma gandeam si eu zilele astea la un filtru pt. soare. Tocmai am renuntat la ideea achizitionarii unul baader solar continuum (nu mi se pare o mare afacere si nici ieftin nu e, ~80E) si ma gandesc la unul halpha. Daca dl Stanescu e prin preajma, sau vreun alt coleg care il mai are, sa ne dea cateva detalii: pret, de unde, cum, cat, etc.