-----------------------------------
Calin Pop
04 Sep 2006 22:44


-----------------------------------
1.) Ceea ce am scris vizavi de fanta era un model intuitiv de a vedea lucrurile. Densitatea de "energie" despre care vorbeam este de fapt densitatea de probabilitate de a gasi particula pe ecranul respectiv. Inchizi fanta (dimensiune zero) rezulta densitate de probabilitate zero de a o gasi pe ecranul respectiv. Modul meu de interpretare este ca pata se tot largeste pana cand atunci cand fanta are dimensiune zero, pata are dimensiune "infinita". Densitatea de "energie" (probabilitate) a petei devine astfel zero. Asa cum ziceam este un model de a vedea lucrurile. 

Asta in conditiile modelului pe care-l discutam. Nu luam in considerare alte efecte (tunelare de exemplu).

intuitiv, merge

2.) Cu cat doresti sa faci masuratori mai exacte asupra pozitiei cu atat functia de unda se largeste in spatiul impulsurilor si invers. De aici rezulta nedeterminarea. In cadrul experimentului tau determini pozitia si viteza intr-un plan... masori toate componentele posibile ale pozitiei si vitezei? Principiul de nedeterminare nu actioneaza doar pentru colectii de particule. 

Sa zicem ca fotonii pleaca dintr-un tun cu viteze constante, deci stiu cam toate componentele. Dar repet, nu e chestie de masurare ci, cum bine ziceai si tu, a dispersiei in spatiul fazelor.


3.) nu e nevoie sa-mi spui cum se numeste spatiul respectiv;spun asta pentru ca nu-mi plac numele. Din intamplare m-am lovit si eu de lucrurile respective suficient de mult. Am intrebat insa pentru clarificare deoarece ceea ce spusesesi prima data nu avea sens. Sau cel putin pentru mine nu avea sens.

Repet, la o citire rapida a posturilor rezulta acelasi lucru si din ce spui tu si din ce spune Lucia si de fapt totul reprezinta modul cum interpretezi rezultatele experimentale... De aceea am si adus vorba de diversele interpretari in mecanica cuantica... deoarece discutii apar de multe ori pe marginea lucrurilor respective fiecare incercand sa exprime "altfel".

Florin


Nu e vorba de interpretare a rezultatelor experimentale.
Esti sau nu de acord ca pot masura viteza si pozitia fotonului ce iese din fanta cu oricita precizie?
Nedeterminarea e intrinseca, nu rezulta din cauza masuratorilor