-----------------------------------
AlinFaur
26 Noi 2010 12:23


-----------------------------------
Salut,

 E primul meu post pe acest forum si, recunosc, am ajuns aici datorita acestui review. Va rog sa notati ca nu am prea multa experienta nici in domeniul opticii si nici in cel al astronomiei, de aceea e posibil sa nu fac referiri corecte sau denumiri exacte a ceea ce urmeaza sa descriu.
Am cautat si eu un binoclu de uz general mai bine de doua luni. Am aflat diferentele principale in ceea ce priveste cele doua tipuri constructive uzuale ale binoclurilor (roof si porro) si care-i treaba, in mare, cu materialele BaK4 si BK7.

La "vanarea" aparutului optic pe care vroiam sa-l achizitionez am stabilit din start cateva criterii importante: sa fie tip porro, cu prisme din BaK4, diametrul obiectivului mare (minim 40mm), factor de marire mediu (destul de mare pentru a "apropia" obiectul vizat, dar suficient de mic pentru a fi utilizat din mana). In functie de pret as fi ramas si la un BK7 bun (bugetul disponibil ar fi fost de maxim 250 de lei).

Asa am ajuns sa vad aparatele vandute de alcor si astia din Craiova.
Am reusit sa citesc cateva review-uri autohtone pentru acest M1050, toata lumea fiind surprinsa de pretul mic pentru specificatiile declarate (prisme din BaK4). Mi l-am comandat si eu marti, iar aseara l-am ridicat de la posta. E frumos, n-am ce zice, ofera o vedere destul de clara, "apropie" suficient, insa am notat cateva detalii care ma fac sa ma indoiesc de specificatiile din reclama:

- in primul rand, binoclul livrat e identic cu cel descris de Herr_Alien, insa difera mult fata de cel din poza de prezentare:
* asta are doua "scobituri" pentru aderenta pe corp, cel din poza avea aceeasi portiune fara "scobituri" si cu aspect granulat;
* asta are reflexii verzi pe obiectiv, cel din poza are reflexii albastre (desi poza nu poate fi concludenta);
* asta are "scrisul" in capatul zonei prismelor, cel din poza avea "scrisul" pe laterala zonei prismelor;
* scrisul difera: pe asta scrie factorul de marire, diametrul lentilei si distanta vizibila la 1000 de yarzi (342ft at 1000y ~= 104m la 914m, respectiv 113m la 1000m), pe cel din poza scrie "BAK4 PRISMS" si "90M at 1000M"
Aceste detalii ma fac sa cred intr-un procentaj foarte mare ca binoclul descris pe pagina magazinului e cu totul altceva decat cel livrat, desi - repet - poza de la magazin nu poate fi neaparat concludenta.

Am mai notat ca:

- impreuna cu binoclul, am cumparat si o lanterna cu bec Xenon, cu 3 baterii R20 incluse, "ambalata in blister": ambalajul nu era intact, fusese desfacut intr-un colt pentru a avea acces la baterii, iar bateriile (la ei pe sait vad ca peste tot apare marca "Camelion") erau 3x Toshiba R20 dinalea ieftine de se gasesc la chioscurile de la gara, din care una lovita.

- dupa plasarea comenzii am fost sunat pentru confirmare, si am fost intrebat daca am nevoie de factura. Am spus ca nu am nevoie de factura, doar de bonul fiscal si certificatul/certificatele de garantie acolo unde se aplica. Tanti spunea ca oricum bon fiscal nu poate emite, ca ei lucreaza doar cu persoane juridice, iar pentru factura as fi avut nevoie sa-i specific datele unei firme (ceea ce nu am la dispozitie). La primirea coletului, nu am gasit nici un fel de hartie care sa-mi asigure macar garantie (nu era factura, nu era bon fiscal, nu era certificat de garantie pentru nici unul din obiecte). Voi, ceilalti cumparatori ai acestui binoclu, ati primit vreuna din aceste hartii?

- vanzatorul, o firma din Craiova, are doua pagini de internet - totalmag si outdoor-adventure. Desi sunt afisate aceleasi articole, preturile difera (pe a doua pagina sunt mai mari). In urma conversatiei de marti avuta cu tanti de la magazin, imi spunea ca "totalmag e in constructie, iar stocul afisat acolo s-ar putea sa nu fie corect". Azi constat ca pe outdoor-adventure nu mai apare acest binoclu.

In concluzie, tare mi-e ca am ajuns sa-mi iau un binoclu "un BK7 bun", la acelasi pret cu care as fi luat un alt BK7 (Exakta/Praktica, Celestron), insa fara certificat de garantie. Sper sa ma insel (recunosc ca nu am avut ocazia sa incerc prea multe binocluri "din zilele noastre" pentru a putea sesiza diferenta intre prismele BK7 si BaK4) si sa-mi fi luat un aparat bun la un pret foarte bun (ca pana la urma asta a fost criteriul principal pentru care l-am ales).

@ Herr_Alien: multumesc pentru descrierea detaliata.


Cer senin!
--
Alin Faur