-----------------------------------
Abel Cavași
05 Sep 2006 18:36


-----------------------------------
Dacă destinul este așa cum l-ai definit tu Ella, atunci eu cred în destin în sensul următor:
1). Nu ne putem împotrivi legilor naturii.
2). Din 1) rezultă că nu putem face ceea ce vrem noi, ci numai ceea ce ne permit legile naturii.
3). Atunci când credem că putem acționa după voința noastră, uităm că toate acțiunile noastre sunt guvernate de legi ale naturii.
În consecință, nu există libertate, nici măcar în sens relativ. Impresia de libertate pe care o avem se datorează ignoranței noastre în fața legilor naturii.
De exemplu, în momentul în care cred că am ridicat brațul drept după voința mea, eu nu știu că în creierul meu s-a declanșat o reacție chimică, reacție care a dus la apariția unei tensiuni electrice în mușchii mei, tensiune care duce la contracția mușchilor și la obținerea obiectivului pe care mi l-am propus: ridicarea brațului. Începutul acestei acțiuni nu poate fi determinat: reacția chimică din creier este influențată, la rândul ei, de stimulii ambientali, de bătaia aripilor unui fluture din Japonia, de exploziile solare, de poziția unei stele pe cer, etc. 
Toate legile necunoscute ale naturii concură la formarea impresiei că avem o voință liberă. Suntem aparent liberi pentru că suntem ignoranți. Dacă am ști totul, ne-am da seama care sunt cauzele care determină acțiunile noastre și am înțelege că suntem sclavii legilor naturii. Dar pentru că nu știm totul, rămânem cu impresia că putem să facem câte ceva după propria noastră voință.