-----------------------------------
Erwin
03 Dec 2010 22:45


-----------------------------------
Bine ai venit, Costi, printre astronomii amatori și printre ATM-iști! Subscriu și eu la ce spunea Laurențiu, satisfacția instrumentului făcut de tine nu se compară cu nimic altceva. 

Până prinzi ideea și înveți câte ceva despre optică și despre cer, e bine să-ți iei un binoclu bun pe care-l vei folosi apoi toată viața. Găsești în târg la mâna a doua binocluri metalice, vechi, cu acoperiri albăstrui-violet pe lentile, cu cât au diametrul mai mare la obiectiv cu atât sunt mai potrivite pentru astronomie. Sau unul nou, dacă-ți permiți. 

Lentile sau oglinzi sau alte materiale ATM găsești mai calitative pe la colegii de pe forum, la magazinele specializate (sunt deja destul de multe în țară) sau pe net. Asta e o recomandare ca să obții un instrument de calitate, fără să investești mulți bani și de care să fii mulțumit, să poți face observații decente multă vreme. Desigur că te poți juca cu lentile recuperate și să faci diferite oculare, lunete căutătoare sau alte experimente. Chiar dacă am deja două instrumente, tot îmi place să mă joc cu astfel de mici construcții, să văd ce iese din ele, mai ales că nu costă nimic...  :D Totuși, pentru un instrument bun e nevoie de ceva investiție, cel puțin în obiective și oculare de calitate, în ceva piese făcute la strung, freză, multă manufactură etc.