-----------------------------------
Teo
07 Dec 2010 15:59

SATURN - vazut si fotografiat de incepatori
-----------------------------------
In aceasta dimineata am pus ceasul sa sune la ora 5. Pana mi-am pregatit luneta si am iesit in spatele blocului s-a facut  5:30. 
Ajuns la locul de observatii , m-a coplesit stralucirea lui Venus. Era extrem de stralucitor, cum de putine ori am avut ocazia sa il vad in viata. Eu iesisem la Saturn, dar nu am mai rabdat si am indrerptat luneta catre Venus . A aparut ca o semisfera luminat doar pe jumatate, exact ca atunci cand Luna se afla intr-unul din cele doua patrare.
Ca sa nu lungesc subiectul aici despre Venus, trec la Saturn. Se vedea foarte slabut, avand o magnitudine vizuala cam de 1. Am atasat ocularul Super Plossl de 25 mm si l-am gasit usor prin luneta, apoi am pus ocularul de 10 mm Super Kellner.
Se vedea impecabil discul planetei inconjurat de inelul luminos, care parea a fi dintr-o bucata. Pe discul foarte mic se observa o fina banda cenusie, care cu siguranta era umbra pe care inelele o aruncau pe suprafata planetara. 
Am vazut pentru prima data Saturn anul acesta. Nu am reusit sa observ diviziunea Cassini deoarece am marit doar la 90 X si nu stiu daca inclinarea planului inelelor mi-ar fi permis sa o vad printr-un instrument mai bun. Cu prima opcazie voi iesi si cu Dobson-ul de 200 mm.
Am facut si un filmulet cu camera mea la rezolutia  640X 480 dupa care am scos cateva cadre si le-am mai aranjat la luminozitate si contrast.
Am ajuns la o concluzie. Saturn este foarte greu de fotografiat daca nu ai ce iti trebuie, si mai ales prin instrumente mici ( luneta mea de 80 mm apertura ). La 90 x ma asteptam sa fie mai maricel, dar din pacate a fost extrem de mic si puchinos. Insa privt la ocular cu atentie si exercitiu, puteai distinge o imagine clara si frumoasa.
Ca si conditii de astroclimat , transparenta a fost excelenta iar turbulenta destul de mica. Pe la ora 6 au aparut niste nori Cirrus care au acoperit Saturn si am plecat in casa. Imi picau ochii de somn. 

Iata si pozele pe care le-am facut.

Probabil o sa fiu luat in ras pentru calitatea imaginilor obtinute, dar macar deschid eu acest topic cu " SATURN al incepatorilor ".
Conditiile de lucru pt. foto: Ocularul Super Kellner 10 mm, plus zoom din camera inca vreo 2 X. Foto afocala, la ocular, aparatul fiind tinut cu mana...nu mai spun cum juca Saturn.....

Iata imaginile si ii astept si pe ceilalti incepatori in ASTROFOTO sa prinda vreme buna si sa il fotografieze pe Saturn.











Iar aici , am alcatut o grupare cu cele 5 imagini obtinute :