-----------------------------------
Laurentiu
08 Dec 2010 14:00


-----------------------------------
Pt. Dan Vasiliu:
diagonala cip-ului este similara diametrului pupilei de iesire a ocularului. Din asemanarea unor triunghiuri dreptunghice stim ca se poate calcula grosismentul telescopului ca F/f. La fel, D/d, d fiind diametrul pupilei de iesire a ocularului, D este apertura obiectivului telescopului. Diagonala cip-ului- Dcip poate aproxima diametrul pupilei de iesire. Deci G=D/Dcip. Daca cineva este mai pretentios, poate inlocui in formula diagonala cip-ului cu latimea lui. Se poate verifica empiric comparand o poza prime focus, iar cealalta cu ochiul liber printr-un ocular cu f=diagonala cip-ului.
In cartea tehnica a aparatului sunt date lungimea si latimea cip-ului sau doar una din dimensiuni si formatul senzorului: 3/2 sau 4/3. Pentru L si l se aplica teorema lui Pitagora... mi-e sete de berea care ma asteapta in congelator :lol:

Ceva nu-i in regula. Trecand peste faptul ca in astrofoto nu prea se foloseste notiunea de grosisment, e ciudat ca in calculele facute de tine nu apare nicaieri distanta focala a instrumentului si nici nr. de pixeli ai chip-ului. Eu cred ca si aceste 2 dimensiuni conteaza daca vrem sa calculam "marirea"  :)

De fapt, ce ar trebui sa rezulte din calcule este marimea obiectului exprimata in pixeli care, asa cum se cunoaste, se calculeaza in functie de focala.